Γιγαντώνεται η φοροαποφυγή από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

Γιγαντώνεται η φοροαποφυγή από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ό,τι αφορά τους φόρους, η εταιρική Αμερική γίνεται όλο και λιγότερο εταιρική. Και λιγότερο αμερικανική. Εξαιτίας ενός κύματος αλλαγής φορολογικής έδρας σε άλλες χώρες, 54 εταιρείες που είναι καταχωρισμένες στον δείκτη Standard &Poor’s 500 εξαιρούνται πλέον, τουλάχιστον μερικώς από την καταβολή εταιρικού φόρου. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ και μάλιστα διπλάσιο απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Ο βασικός παράγοντας για την εξέλιξη αυτή είναι η μεταφορά της φορολογικής έδρας εκτός Αμερικής. Αλλες εταιρείες δηλώνουν ότι είναι εισηγμένες επιχειρήσεις επενδύσεων σε ακίνητα (REITS), πρόκειται για τύπο επιχείρησης τον οποίον η αμερικανική εφορία δεν αντιμετωπίζει ως εταιρεία. Εντός του 2015 η εταιρεία διαχείρισης βάσης δεδομένων Equinix έγινε επιχείρηση επενδύσεων σε ακίνητα ώστε να μειώσει τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή της μέχρι και στο 10%. Ο φορολογικός συντελεστής για εταιρείες είναι στις ΗΠΑ 35% και είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) προέβλεψε τον περασμένο Ιανουάριο ότι αυτές οι τεχνικές οδηγούν σε περιορισμό της φορολογικής βάσης και εξαιτίας τους θα περιοριστούν τα εταιρικά φορολογικά έσοδα από το 2,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 1,8% το 2025. Τα εταιρικά φορολογικά έσοδα θα είναι τότε λιγότερα κατά 27 δισ. δολάρια τον χρόνο. «Καθώς το κεφάλαιο αποκτάει όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εμποδίσει κανείς τους ανθρώπους να αναζητήσουν ανά τον κόσμο φορολογικά πλεονεκτήματα» εξηγεί ο κ. Γουίλιαμ Γκέιλ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς. Μάλιστα η φορολογική έξοδος εκτός ΗΠΑ μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι στον δείκτη δεν περιλαμβάνεται ένα άλλο επενδυτικό «όχημα» που έχει γίνει εσχάτως δημοφιλές, οι λεγόμενες master limited partnerships, οι οποίες δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο αλλά αντιθέτως μεταφέρουν τον φόρο στους επενδυτές τους.

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει άπραγες για μεγάλο χρονικό διάστημα όσον αφορά τον φορολογικό τους κώδικα» λέει ο κ. Κάιλ Πομερλό, οικονομολόγος στο ίδρυμα Tax Foundation, το οποίο προωθεί ένα απλούστερο φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Πολλές από τις εταιρείες που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα ή έγιναν επιχειρήσεις επενδύσεων σε ακίνητα υποστηρίζουν ότι νομικά είναι καθήκον τους έναντι των μετόχων τους να αναζητήσουν νόμιμους τρόπους να μειώσουν τις φορολογικές εισφορές τους. Αντιδρώντας σε μια σειρά μεταφοράς φορολογικής έδρας από γνωστές εταιρείες η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο νέους περιορισμούς ώστε να τις καταστήσει λιγότερο ελκυστικές για τις εταιρείες. Οι αλλαγές οδήγησαν στην ακύρωση τριών μετεγκαταστάσεων και έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός τους. Στους επτά μήνες που ακολούθησαν έγιναν γνωστά σχέδια για μόλις τέσσερις μετεγκαταστάσεις φορολογικής έδρας σε σχέση με τις οκτώ που είχαν πραγματοποιηθεί τους επτά μήνες πριν από την αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά με μέσο όρο μια μετεγκατάσταση κάθε δύο μήνες τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το 2012-2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή