Στήριξη στην Αθήνα από τη Frontex

Στήριξη στην Αθήνα από τη Frontex

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση της επιχείρησης της Frontex με επωνυμία «Ποσειδώνας» συμφώνησαν o νέος επικεφαλής του οργανισμού Fabrice Leggeri κατά τις χθεσινές συναντήσεις του στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση και τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Leggeri αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα τον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την αύξηση της χρηματοδότησης του οργανισμού. Επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται μετατόπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τον άξονα Λιβύης – Ιταλίας προς τα Ανατολικά και την Ελλάδα.

Ο κ. Leggeri επισκέφθηκε αρχικά τη Βουλγαρία και στη συνέχεια του ταξιδιού του μετέβη σε Ορεστιάδα και Μυτιλήνη πριν καταλήξει, χθες, στην Αθήνα για συναντήσεις του με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. «Στις συναντήσεις μου με τους δύο υπουργούς επαναβεβαιώσαμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε. Δεν προχωρήσαμε τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Leggeri λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής.

«Ως επικεφαλής της Frontex δεσμεύτηκα ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης της παράτυπης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστεί η επιχείρηση “Ποσειδώνας” στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βουλγαρία» τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη περικοπή των χρημάτων που διατίθενται για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο κ. Leggeri είπε ότι «τόσο το 2015 όσο και το 2016 ο προϋπολογισμός του οργανισμού είναι 115 εκατ. ευρώ» και αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνεργασία – διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου ο οργανισμός να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, ο επικεφαλής της Frontex δήλωσε ότι «υπάρχει μετατόπιση του φαινομένου από τον άξονα Λιβύης – Ιταλίας προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως εξήγησε, «αρκετές χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως για παράδειγμα η Αλγερία, ξεκίνησαν να ζητούν βίζα από Σύρους πρόσφυγες με συνέπεια οι τελευταίοι να σταματήσουν να ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις χώρες αυτές».

Επιπλέον, προσέθεσε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει επιδεινωθεί σημαντικά, και λόγω επικινδυνότητας, οι οικογένειες των Σύρων προσφύγων έχουν σταματήσει να επιλέγουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. διαμέσου του δρομολογίου Λιβύης – Ιταλίας.

Τέλος, ο κ. Fabrice Leggeri που σημειωτέον ανέλαβε το τιμόνι του ευρωπαϊκού οργανισμού τον περασμένο Ιανουάριο, απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με το εάν θα διατηρηθεί σε λειτουργία το γραφείο της Frontex στον Πειραιά. Είπε ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο – Οκτώβριο σε «πολιτικό επίπεδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή