Σόιμπλε: Μια συμφωνία με την Ρωσία δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας

Σόιμπλε: Μια συμφωνία με την Ρωσία δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι ενδεχόμενη συμφωνία της Αθήνας με την Ρωσία για διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από την Ελλάδα δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμεωπίζει η χώρα μας, εξέφρασε το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είμαι ευτυχής γι' αυτό για την Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει πως «αυτό θα έλυνε τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της προς τους ευρωπαίους εταίρους της».

Οι δηλώσει του κ. Σόιμπλε, οι οποίες έγιναν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, αφορούν δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο προανήγγειλε ουσιαστικά την άμεση καταβολή ποσού που ανέρχεται από 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ρωσία στην χώρα μας.

Μάλιστα το Spiegel επικαλείται δηλώσεις Eλληνα αξιωματούχου ο οποίος σημειώνει πως «αυτή η απόφαση θα αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων του ελληνικού χρέους».

Το σχετικό θέμα είναι πρώτο στην ιστοσελίδα του περιοδικού και αναφέρει πως η συμφωνία κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη, με το Ρώσο πρόεδρο να αποφασίζει τη διέλευση του αγωγού μέσω Ελλάδας.

Η προκαταβολή από τη Ρωσία αφορά τα μελλοντικά κέρδη που θα λάβει η Ελλάδα από τα τέλη διέλευσης. Ο αγωγός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο

Πάντως, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ.

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε (σ.σ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα). Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή