Ρατζίβ Σούρι: Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη Nokia

Ρατζίβ Σούρι: Ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε τη Nokia

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος όμιλος, ο οποίος θα αναδειχθεί μετά την εξαγορά της γαλλικής Alcatel – Lucent από τη φινλανδική Nokia, θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και στα δίκτυα και θα μπορεί να ανταγωνίζεται την κορυφαία του κλάδου, τη σουηδική Εricsson. Η συμφωνία θα διεκπεραιωθεί μόνο με ανταλλαγή μετοχών. Με τη νέα συμμαχία θα προσδιοριστεί εκ νέου το τοπίο στην αγορά τηλεπικοινωνιακών δικτύων και εξοπλισμού, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, αλλά και του νέου ομίλου Ρατζίβ Σούρι. Ο κλάδος πλήττεται από τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και τις πιέσεις εκ μέρους των κινεζικών επιχειρήσεων, όπως οι Huawei και ZTE. Ο νέος όμιλος θα απασχολεί περί τους 114.000 υπαλλήλους και θα έχει ετήσιες πωλήσεις σχεδόν 26 δισ. δολαρίων.

Είναι αλήθεια πως ο Ρατζίβ Σούρι είναι και ο άνθρωπος, ο οποίος σταδιακά διαμόρφωσε τη σημερινή Nokia, όσον αφορά τις δραστηριότητές της στα δίκτυα και τον εξοπλισμό. To 2006 και χωρίς ιδιαίτερο θόρυβο, ο κ. Σούρι επόπτευσε τη συγκρότηση της κοινοπραξίας της Nokia με τον βραχίονα δικτύων της γερμανικής Siemens, η οποία είχε την επωνυμία Nokia Siemens Networks. Αυτή η παλαιότερη εμπειρία του από το πώς μετασχημάτισε μία δύσκολη διασυνοριακή φινλανδο-γερμανική κοινοπραξία σε μία ομοιογενή εταιρεία θα τον βοηθήσει με την ενσωμάτωση της Alcatel – Lucent. Σημειωτέον πως ο βραχίονας της Nokia στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, ο οποίος κάποτε δέσποζε στην παγκόσμια αγορά, δεν της ανήκει πλέον. Το 2014 εξαγοράστηκε από τη Microsoft και η συμφωνία αυτή είχε θεωρηθεί ήττα για τη Nokia.

Τα σημερινά δεδομένα στην εξαγορά της Alcatel – Lucent είναι ευνοϊκότερα. Ο Ρατζίβ Σούρι είχε εφαρμόσει στο παρελθόν συστήματα για τον έλεγχο στη βελτίωση της απόδοσης, ώστε να ενσωματώσει τα δίκτυα της Nokia και της Siemens. Πρόσφατα έκανε λόγο σε ομιλία του για τη σημασία να γεννηθεί και να συμπηχθεί μία ενιαία φιλοσοφία για τις 4 δραστηριότητες, τις οποίες εποπτεύει, δηλαδή τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τους χάρτες Here, τις πατέντες υψηλής τεχνολογίας και την εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων. Βέβαια, οι μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως δείχνει η ίδια η ιστορία, έχουν την τάση να προξενούν αναστάτωση ή ακόμα και να υπονομεύουν επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με πειθαρχία. Και στην περίπτωση της Alcatel – Lucent, η εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αναπτύξει ένα αρκετά διαφορετικό σύστημα ελέγχων σε επίπεδο λειτουργίας και νοοτροπίας εν συγκρίσει με τη Nokia.

Εξαγορά

Η φινλανδική εταιρεία, αποκτώντας τη γαλλο-αμερικανική Alcatel – Lucent, προβαίνει στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της. Μία ακόμα πρόκληση στο πλαίσιο αυτό για τον Ρατζίβ Σούρι είναι να πείσει τους επενδυτές της Alcatel, τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ενωσης και τα εργατικά συνδικάτα πως η συμμαχία της με την εταιρεία του θα την ενισχύσει, χωρίς να αναδείξει έναν πάροχο τηλεπικοινωνιακών δικτύων με ιδιαίτερα δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά.

Ηδη, άλλωστε, και η Nokia και η Αlcatel – Lucent έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις επιμέρους μονάδων τους και έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, ούτως ώστε να περικόψουν τις δαπάνες τους. «Δεν πρόκειται για έναν συνδυασμό που ξεκινά με αδυναμίες», διαμήνυσε ο κ. Σούρι. «Αμφότερες οι εταιρείες έχουμε τα επιμέρους σχέδια εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων μας και προχωρούμε με ορμή στην αγορά». Οι μέτοχοι της Alcatel θα λάβουν 0,55 της μετοχής της Nokia για κάθε δική τους μετοχή και η εξαγορά θα διεκπεραιωθεί μόνο με μετοχές και χωρίς ρευστό ή μόχλευση. Το τίμημα για την απόκτηση της γαλλο-αμερικανικής εταιρείας ανέρχεται σε 15,6 δισ. ευρώ.

Στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ο κολοσσός Νokia – Alcatel – Lucent θα κατατάσσεται δεύτερος και το μερίδιό του θα φθάνει στο 35% εν συγκρίσει με το 40% της Ericsson. Η τρίτη στη σειρά θα είναι η κινεζική Huawei, η εταιρεία με τον εξοπλισμό χαμηλού κόστους, σύμφωνα με την κατάταξη της Bernstein Research. Επιπλέον, ο φινλανδο-γαλλο-αμερικανικός κολοσσός θα έχει μεγαλύτερη παρουσία στη σημαντικότατη αγορά της Βόρειας Αμερικής, έχοντας εξασφαλίσει μέσω Alcatel – Lucent σημαντικές διασυνδέσεις με τις ΑΤ&Τ και Verizon. Το χαρτοφυλάκιο της Nokia θα εμπλουτιστεί με την τεχνολογία της Alcatel – Lucent στην οπτική μετάδοση δεδομένων και τα ρούτερ του Διαδικτύου.

Πρόκειται για συστήματα που βοηθούν τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας να διαχειριστούν τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο δεδομένων από χρήστες που «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο από έξυπνα τηλέφωνα και βλέπουν ταινίες και σειρές του Netflix στο σπίτι τους. Από την πλευρά της η Nokia μέσω Ρατζίβ Σούρι δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη Γαλλία ως έναν «ζωντανό» κόμβο της νέας εταιρείας και δεν θα κάνει περικοπές θέσεων εργασίας. Επιπλέον, θα μεριμνήσει ιδιαίτερα για τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη Βιλαρσό και Λανιόν. Τέλος, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πως θα είναι δύσκολη η ενοποίηση των δύο επιχειρήσεων και πλέον δεν θεωρούν ενδιαφέρουσα τη Nokia μετά την εξαγορά της Alcatel – Lucent.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή