ΕΚΤ: Πρόωρη κάθε συζήτηση για τερματισμό του QE πριν από τον Σεπτέμβριο ’16

ΕΚΤ: Πρόωρη κάθε συζήτηση για τερματισμό του QE πριν από τον Σεπτέμβριο ’16

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη, 15 Απριλίου. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζεται από τις 9 Μαρτίου έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει θετικά την πραγματική οικονομία. Τόνισε ότι η εφαρμογή του QE θα συνεχιστεί, τουλάχιστον, έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ή σε κάθε περίπτωση, έως ότου εκτιμηθεί ότι ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε σταθερή πορεία συμβατή με τον στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα αφήνοντας για ακόμη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος, εάν θεωρηθεί αναγκαίο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για ενδεχόμενη διακοπή του QE πριν από το φθινόπωρο του 2016 θεωρείται πρόωρη. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αναμένεται να διατηρηθεί στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα τους αμέσως επόμενους μήνες πριν αρχίσει να κινείται ανοδικά προς το τέλος του έτους, κυρίως λόγω των προβλεπόμενων θετικών αποτελεσμάτων της εφαρμοζόμενης νομισματικής πολιτικής στη συνολική ζήτηση, του ασθενέστερου ευρώ και των αναμενόμενων σχετικά υψηλότερων τιμών πετρελαίου. Η αρχική αντίδραση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και των κυβερνητικών ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στα σχόλια του κ. Ντράγκι ήταν ανοδική, αλλά τα κέρδη αποδείχθηκαν προσωρινά στο τέλος της εβδομάδας εν μέσω ανησυχιών, μεταξύ άλλων, για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. ενισχύθηκε και βρέθηκε πάνω από 1,0800 την Παρασκευή για πρώτη φορά από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, επωφελούμενη κυρίως από τη γενικότερη μερική αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ μετά τα ασθενή οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, τα οποία ενίσχυσαν την άποψη πως η Fed ενδεχομένως καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμένεται την εφαρμογή σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής. Εντούτοις, δεδομένου ότι οι αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές της Fed και της ΕΚΤ συνεχίζουν να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τις προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία των νομισμάτων, μέρος των επενδυτών θεωρηθεί ότι, παρά την ανοδική κίνηση τις τελευταίες ημέρες, η ισοτιμία ευρώ/δολ. δεν έχει απαραίτητα εισέλθει σε σταθερή ανοδική πορεία για τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή