Κοκτέιλ κουτοπονηριάς

Κύριε διευθυντά

Το «αριστερό σχέδιο» της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές ήταν και παραμένει ένα κοκτέιλ χυδαίας κουτοπονηριάς: θα τους πετάξουμε κάποια κόκαλα δήθεν μεταρρυθμίσεων, άφθονα ωραία λόγια, ανέξοδες υποσχέσεις, πολλές και συνεχόμενες απειλές, και σύντομα θα προσέλθουν τρέχοντας να συμβιβαστούν με τους δικούς μας όρους. Δοκίμασαν όλα τα επικοινωνιακά μέσα: τα ριχτά πουκάμισα του υπουργού Οικονομικών, τις απειλές για μη πληρωμή δόσεων του χρέους, τις πιέσεις για πολεμικές αποζημιώσεις, το κινεζικό και το ρωσικό χαρτί.

Hταν πεπεισμένοι πως είχαν να κάνουν με κουτόφραγκους. Oμως, οι κουτόφραγκοι δεν κάνουν βήμα πίσω.

Και αν καταφέραμε να φτάσουμε μέχρις εδώ, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην υπομονή και την επιμονή ορισμένων από τους εταίρους μας. Δυστυχώς και αυτές έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Και οι κουτοανατολίτες (Κινέζοι, Ρώσοι) δεν μας δανείζουν, ενώ όσο απειλούμε την Ευρώπη, τα πράγματα χειροτερεύουν.

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση στον εθνολαϊκισμό δεν κατάλαβε το προφανέστατο, ότι η γεωστρατηγική θέση μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μάς χρειάζονται γιατί και εφόσον είμαστε μέλη της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και συμμέτοχοι στις αποφάσεις. Τι να μας κάνουν εάν βρεθούμε στον πάτο των Βαλκανίων;

Mιχαηλ Πασχαλης – Kαθηγητής Kλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Kρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή