Ελλειψη επικοινωνίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και τον Μάιο, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή διαδοχή του, θα παραμείνει στη θέση του, τελικά, ο παραιτηθείς εκπρόσωπος της Ελλάδας και αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας. Ο ίδιος, ακόμα και σήμερα, επιμένει πως η απόφασή του είναι προσωπική, ενώ και το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να τονίζει ότι δεν ζήτησε την παραίτησή του. Ωστόσο, η έλλειψη επικοινωνίας με την Αθήνα ήταν ένα θέμα που προβλημάτιζε εδώ και καιρό τον βετεράνο του Ταμείου, που επέστρεψε από τη σύνταξη τον Ιανουάριο του 2012, όταν του το ζήτησε ο τότε πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Γεγονός αποτελεί ότι μπορεί να μην είχε στενή συνεργασία με αυτή ή και την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο ο κ. Κατσάμπας χαίρει εκτίμησης από τους συναδέλφους του στο Ταμείο και αντικαθιστά τον εκτελεστικό διευθυντή Κάρλο Κοταρέλι στο εκτελεστικό συμβούλιο. Είχε δε καλές επαφές τόσο με τους Αμερικανούς όσο και με τους Γερμανούς εκπροσώπους. Αντίθετα, οι σχέσεις του με τον κ. Τόμσεν ήταν περιορισμένες, κάτι στο οποίο συνέβαλε η έλλειψη τακτικής ενημέρωσής του από την Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις.

Το μαρτύριο της… τελευταίας στιγμής αναμένεται να περάσουν έως το τέλος Απριλίου στο υπουργείο Εργασίας, καθώς πληθαίνουν τα Ταμεία που αναζητούν επιπλέον κεφάλαια για την πληρωμή συντάξεων. Η στήλη γνωρίζει ότι ήδη ψάχνουν δανεικά από άλλα Ταμεία, τα οποία για την ώρα αρνούνται, επικαλούμενα το πολύ χαμηλό επιτόκιο που δίνεται… Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, πάντως, εκτιμούν ότι και αυτό τον μήνα, έστω και την τελευταία μέρα, θα βρεθούν τα ποσά και οι συντάξεις θα πληρωθούν στην ώρα τους, όπως όλους τους προηγούμενους μήνες…

Προτάσεις εκτός πραγματικότητας

Κάθε αλλαγή στο μοντέλο αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά, εξαιρουμένων αυτών που προβλέπονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο, συνεπάγεται καθυστερήσεις μηνών, αν όχι ετών. Ετσι τα σενάρια περί αναπτυξιακής κοινοπραξίας, παρένθετης εταιρείας του ΟΛΠ στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι επενδυτές με τη συμμετοχή του Δημοσίου ή χωρίς, όπως και σενάρια για επιμέρους παραχωρήσεις ή εξαίρεση της δραστηριότητας της ακτοπλοΐας από την παραχώρηση, δεν μπορούν να τρέξουν εντός του ωφέλιμου για την οικονομία χρόνου, αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές που παρακολουθούν την εισηγμένη. Θυμίζουν, δε, πως η πρώτη σύμβαση παραχώρησης με την Cosco χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί και ο πρόσφατος φιλικός διακανονισμός δύο χρόνια. Αρα…

Αναβολές και ασάφειες

Οι εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών φαίνεται να πηγαίνουν πίσω κατά 6 με 12 μήνες τα σχέδια των ελληνικών συστημικών τραπεζών για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Παράλληλα, αναβάλλονται και τα όποια σχέδια μεταρρύθμισης του ελληνικού τραπεζικού τομέα, δεδομένου ότι παραμένουν ασαφή τα σχέδια της κυβέρνησης. Οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης για αναδιάρθρωση δανείων που έχουν πάρει δανειολήπτες με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας «παραμένουν σχετικά ασαφείς». Τα δε σχέδια για συνολικότερη και ουσιαστικότερη αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενδεχομένως με τη δημιουργία «κακής τράπεζας», δείχνουν να μην περιλαμβάνονται στην τρέχουσα ατζέντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή