Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι…

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• «Ανάσα» δίνει σε πολλούς φορολογούμενους ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού αν υποβάλλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και συμπεριλάβουν εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί παλαιότερα θα υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αυτού. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι οι δηλώσεις θα έχουν εκκαθαριστεί από τη φορολογική αρχή μέχρι τις 26 Μαΐου (τελευταία ημέρα υπαγωγής στη ρύθμιση).

• Το νέο έντυπο Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων έχει ελάχιστες διαφορές με το περσινό, οι οποίες έγιναν για να ενσωματώσουν τις αλλαγές που επήλθαν με τους νέους φορολογικούς κώδικες που έχουν ισχύ από 01.01.2014. Ετσι, προστέθηκαν οι κωδικοί στους οποίους θα πρέπει το φυσικό πρόσωπο να δηλώνει τα ποσά που κατέβαλε για την αγορά κατοικίας ή χρονομεριστικής/χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή πισίνας λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» γι’ αυτές τις περιπτώσεις έληξε στις 31.12.2013.

• Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει πλέον να δηλώνει τα ποσά που καταβάλλει για τη σύσταση/αγορά εταιρείας (οποιασδήποτε μορφής), εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων, καθώς και τα ποσά για την αύξηση κεφαλαίου σε εταιρείες, δεδομένου ότι πλέον και τα ποσά αυτά αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.

• Το νέο έντυπο έχει ενσωματώσει τους κωδικούς στους οποίους δηλώνονται τα μερίσματα και οι τόκοι αλλοδαπής προέλευσης που λαμβάνει το φυσικό πρόσωπο καθότι τα έσοδα αυτά φορολογούνται πλέον με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο έχει αποδοθεί από τον ίδιο τον φορολογούμενο φυσικό πρόσωπο ή έχει παρακρατηθεί από μεσολαβούν πιστωτικό ίδρυμα ο φόρος για το εισόδημα από τόκους ή μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης αυτά μπορούν να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς.

• Σύγχυση αντί για διευκρινίσεις «προσέφερε» η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αφορά στην παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με την οποία «όλες οι αμοιβές που δίνονται σε διευθυντές ή μέλη του Δ.Σ. εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας εξαιτίας της παροχής υπηρεσιών από τα πρόσωπα αυτά προς τα υπόψη νομικά πρόσωπα θεωρούνται εισόδημα από μισθωτή εργασία». Από το παραπάνω εύλογα μπορεί κανείς να συμπεράνει πως σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε και γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχει το εν λόγω πρόσωπο (ακόμα και λόγω της ιδιότητάς του ως ελεύθερος επαγγελματίας) θα φορολογηθεί ως μισθωτή υπηρεσία. Αναμένουμε σύντομα διαφωτιστικές, ελπίζουμε, οδηγίες για να δούμε τι τελικά θα δηλωθεί στον σχετικό κωδικό.

• Το κέρδος από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (όπως μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, μετοχών κτλ.) δηλώνεται και φορολογείται πλέον στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου (Πίνακας Ε Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου) και όχι με υποβολή δήλωσης κατά τον χρόνο της μεταβίβασης όπως ίσχυε παλαιότερα.

• Δεδομένης της κατάργησης του αυτοελέγχου, έχει αφαιρεθεί πλέον από το έντυπο Ε3 ο πίνακας τον οποίο συμπλήρωναν όσοι έκαναν αυτοπεραίωση και οι δηλώσεις τους δεν ελέγχονταν γιατί θεωρούνταν ειλικρινείς.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή