Αντί της τράπεζας λαμβάνει τόκο ο… δανειολήπτης

Αντί της τράπεζας λαμβάνει τόκο ο… δανειολήπτης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράδοξες είναι μερικές φορές οι παρενέργειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της άκρως αναπτυξιακής της πολιτικής, καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια του 0,05% εξωθούν πτωτικά όχι μόνον τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αλλά και τα επιτόκια της διατραπεζικής. Με το Euribor να διολισθαίνει σταδιακά σε αρνητικό πρόσημο, ήδη το δύο μηνών βρίσκεται στο -0,004%, και να διαμορφώνει αρνητικό και το επιτόκιο δανεισμού, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αναγκάζονται να καταβάλουν ουσιαστικά τόκο στους πελάτες τους. Ως εναλλακτική λύση καταφεύγουν στην αύξηση του δικού τους περιθωρίου κέρδους, του spread, για να μην αναλάβουν το κόστος ενός αρνητικού επιτοκίου. Και το πρόβλημα δεν εξαντλείται στον τόκο, καθώς η διολίσθηση του Euribor συνεπάγεται γενικότερη αύξηση του κόστους των τραπεζών, αφού καλούνται να προσαρμόσουν αναλόγως τα προγράμματα των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και τα νομικά έγγραφα των δανειακών συμβάσεων.

Το πρόβλημα έχει ήδη λάβει διαστάσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Σε ό,τι αφορά μεν την Ιταλία, τα μισά στεγαστικά δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor και οι συμβάσεις δεν προβλέπουν τίποτε για την περίπτωση διολίσθησης του επιτοκίου σε αρνητικό έδαφος. Ετσι οι ιταλικές τράπεζες δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση εν αναμονή ενημέρωσής τους από την Ενωση Ιταλικών Τραπεζών.

Στην Πορτογαλία, όπου το 90% των 2,3 εκατ. στεγαστικών δανείων έχουν επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor, η κεντρική τράπεζα κάλεσε τις τράπεζες να καταβάλουν τόκους στους πελάτες τους, δίνοντας τους παράλληλα την άδεια να προστατευθούν τροποποιώντας αναλόγως όσες δανειακές συμβάσεις υπογράψουν στο μέλλον.

Στην Ισπανία, τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια έχουν επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor, αλλά το πρόβλημα είναι οξύτερο με την πληθώρα δανείων που εξέδωσαν οι ισπανικές τράπεζες την περασμένη δεκαετία με επιτόκιο συνδεδεμένο με το ελβετικό ανάλογο του Libor του Λονδίνου. Το Libor ήταν χαμηλότερο από το Euribor και πολλοί δανειολήπτες προτίμησαν αυτή τη διευθέτηση. Σήμερα το επιτόκιο των δανείων αυτών έχει υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε η Τράπεζα της Ελβετίας προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αποσύνδεση του ελβετικού φράγκου από το ευρώ και μείωση των επιτοκίων καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για να αποτρέψει την εκτίναξη του νομίσματος. Μία από τις τράπεζες που έχουν εκδώσει πολλά τέτοια δάνεια, η Bankinter, έχει αναγκασθεί να μειώσει τις οφειλές των δανειοληπτών, ενώ άλλη ισπανική τράπεζα έθεσε κατώτατο όριο του επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή