Το «τρίπτυχο» στο… μυαλό της κυβέρνησης

Το «τρίπτυχο» στο… μυαλό της κυβέρνησης

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική λύση, δημοψήφισμα, εκλογές: αντιμέτωπη με το φάσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού, που προβάλλει ως η μοναδική πιθανή εκδοχή συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές, η κυβέρνηση ανασύρει το τρίπτυχο που ποτέ, από τη στιγμή της εκλογής της μέχρι σήμερα, δεν εγκατέλειψε εντελώς. Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι καθήμενοι στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία εάν δεν αναληφθούν ρητές δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα που αποτελούν πάγια αιτήματα των δανειστών. Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι άρχισαν να διαμηνύουν, αρχικά με διαρροές και κατόπιν με δημόσιες τοποθετήσεις, ότι το κλίμα αισιοδοξίας που η Αθήνα καλλιεργεί για επίτευξη συμφωνίας στις 24 Απριλίου είναι εκτός πραγματικότητος. Ταυτόχρονα, η Αθήνα είδε τις όποιες προσδοκίες για χαλάρωση των περιορισμών στην παροχή ρευστότητας, είτε μέσω της ΕΚΤ είτε μέσω του EuroWorking Group, να διαψεύδονται και εναποθέτει, πλέον, τις ελπίδες της στις εξελισσόμενες συνεδριάσεις του Brussels Group.

Μέσα στο ασφυκτικό κλίμα που διαμορφώνεται, τα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν στο προσκήνιο τη συζήτηση για ενδεχόμενη προσφυγή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη λαϊκή ετυμηγορία. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε για άλλη μια φορά ζήτημα πολιτικής απόφασης και συμφωνίας, προκειμένου να παρακαμφθεί η άκαμπτη στάση των τεχνικών κλιμακίων, που δεν κατανοούν τίποτα πέραν της γλώσσας των αριθμών και εξακολουθούν να επαναφέρουν το αίτημα για τις αναγκαίες προσαρμογές.

Σε ανώτατο κυβερνητικό επιτελείο και στον στενό κύκλο συνεργατών του κ. Τσίπρα διίστανται οι απόψεις αναφορικά με τη σκοπιμότητα και τη χρησιμότητα προσφυγής στις κάλπες, είτε με τη μορφή δημοψηφίσματος είτε με εκλογές. Το Μέγαρο Μαξίμου εντέχνως συντηρεί το ενδεχόμενο στο προσκήνιο, καθώς θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό ασκείται πίεση προς τους δανειστές, οι οποίοι, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη όταν ετέθη ζήτημα δημοψηφίσματος το 2011 από τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η αναφορά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη ότι «σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» επανέφερε τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος στο προσκήνιο. Με αυτή τη στρατηγική, μιας σθεναρής στάσης έναντι των εταίρων χωρίς υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές», φαίνεται ότι συντάσσονται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Κρίσιμο ρόλο στη λήψη αποφάσεων για τη διαπραγμάτευση διαδραματίζει ο γ.γ. του υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος υιοθετεί, επίσης, τη σκληρή γραμμή. Ηταν ο συντάκτης της επιστολής του πρωθυπουργού προς την καγκελάριο Μέρκελ η οποία οδήγησε στην εξαμερή συνάντηση των Βρυξελλών. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «έγραψε μία επιστολή ο Σαγιάς και μέσα σε τρεις ώρες πήρε η Μέρκελ τον Τσίπρα». Ο κ. Σαγιάς διαχειρίζεται τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τις αποκρατικοποιήσεις, τομέα στον οποίο έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει χειρισθεί σημαντικές υποθέσεις για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματιών. Ο οιονεί επιτελάρχης του Μαξίμου θεωρείται, τέλος, και ο άνθρωπος που έχει τεκμηριώσει νομικά το σενάριο της μη καταβολής δόσεων του ΔΝΤ.

Στο σκεπτικό όλων αυτών κυριαρχεί η άποψη ότι οι εταίροι τηρούν σκληρή στάση προσχηματικά, προκειμένου να κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει, αξιοποιώντας και την πίεση της διακοπής ρευστότητας, αλλά την ύστατη στιγμή θα κάνουν πίσω, καθώς έχουν να χάσουν περισσότερα. Υπέρ μιας περισσότερο διαλλακτικής στάσης έναντι των εταίρων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία φαίνεται ότι τάσσεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε ιδιωτικές συνομιλίες τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη μιλούν και για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας και ότι οι εταίροι επιμένουν σε κάποια πρόταση η οποία θα υποχρεώνει την κυβέρνηση σε σημαντικές υποχωρήσεις και όχι στον επιζητούμενο «έντιμο συμβιβασμό». Θεωρούν ότι αυτή θα είναι η πλέον έντιμη στάση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ενδεχόμενη υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» θα την κατατάξει για τους πολίτες στο ίδιο στρατόπεδο με τις κυβερνήσεις των προηγουμένων ετών. Οι υπέρμαχοι μιας τέτοιας εξέλιξης εμφανίζονται βέβαιοι ότι η κάλπη θα τους ενισχύσει.

Το «αγκάθι» του κόμματος

Στη λήψη των όποιων αποφάσεων για τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης, αλλά και ενδεχόμενης προσφυγής στα «εργαλεία» του δημοψηφίσματος ή των εκλογών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο εσωκομματικός παράγοντας, η στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις των στελεχών της παραμένουν σταθερές και ζητούν να μην υπάρξει καμία υποχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που το κόμμα ανέλαβε έναντι των πολιτών. Μάλιστα, η επιμονή των εταίρων για προσαρμογές και λήψη επώδυνων μέτρων «διαβάζεται» από την εσωκομματική αντιπολίτευση ως τιμωρητική πίεση, προκειμένου να εξαναγκασθεί η κυβέρνηση σε ταπεινωτική υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της και να συρθεί σε ατιμωτικό συμβιβασμό.

Με αυτό το σκεπτικό, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν με κακό μάτι ακόμα και τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, την οποία θεώρησαν υποχώρηση από τις βασικές θέσεις του κόμματος, επαναφέρουν διαρκώς το αίτημά τους για διαμόρφωση εναλλακτικού σχεδίου από την κυβέρνηση. Οπως λένε, ενόψει μιας οριστικής σύγκρουσης με τους δανειστές και ολοκληρωτικού «στραγγαλισμού» της οικονομίας με στέρηση ρευστότητας, θα πρέπει να καταρτισθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα δίνει διέξοδο, και το πρόγραμμα αυτό να παρουσιασθεί στους πολίτες. Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν είναι η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα plan B, την ύπαρξη του οποίου μέχρι τώρα αρνείται, και το οποίο θα περιγράφει την πορεία της χώρας έξω από όποιους συμβιβασμούς με τους θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή