Ανησυχία για την πιθανότητα αποφυλάκισης Ξηρού από την αμερικανική κυβέρνηση

Ανησυχία για την πιθανότητα αποφυλάκισης Ξηρού από την αμερικανική κυβέρνηση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την διαφαινόμενη αποφυλάκιση του καταδικασμένου τρομοκράτη Σάββα Ξηρού και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η μακρόχρονη συνεργασία της με την Ελλάδα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «ανησυχούμε ότι η προτεινόμενη ελληνική νομοθεσία, η οποία έχει φαινομενικά στόχο να βελτιώσει την κατάσταση των φυλακισμένων με θέματα υγείας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη αποφυλάκιση καταδικασμένων τρομοκρατών που είναι υπεύθυνοι και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην Ελλάδα μέσω πολλαπλών επιθέσεων που σκότωσαν συμπολίτες τους, Αμερικανούς και άλλα θύματα, επί 27 έτη». Στην παρέμβασή του, εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ο Σάββας Ξηρός θα πρέπει να εκτίσει το σύνολο της ποινής του.

Το θέμα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της αυριανής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον κ. Κοτζιά, καθώς για τους Αμερικανούς το ζήτημα έχει υπερκεράσει σε σημασία ακόμη και την ανησυχία τους για το τι μπορεί να σημαίνει για την Ουκρανική κρίση η προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία. Εξηγώντας το ενδιαφέρον και τα επιχειρήματα των ΗΠΑ κατά της πρόωρης απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν συνεργασθεί επί μακρόν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό μέρος της συνεργασίας μας. Η ανησυχία μας για την προτεινόμενη νομοθεσία δεν βασίζεται μόνο στο επώδυνο παρελθόν: οι τρομοκράτες που αποφυλακίζονται, ακόμη και αν βρίσκονται υπό περιορισμούς όπως η κατ’ οίκον κράτηση, θα ήταν σε θέση να ξαναρχίσουν τον τρομοκρατικό τους σχεδιασμό». Ιδιαίτερα δε για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος όπως τόνισε έχει καταδικασθεί για πολλές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών, μεταξύ των οποίων εκείνη του Ακολούθου Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Νορντήν και του αξιωματικού της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Ρόναλντ Στιούαρτ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα έπρεπε να εκτίσει το σύνολο της ποινής του, όπως του αποδόθηκε από το ελληνικό δικαστικό σύστημα».

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς κοινοποίησε την φωτογραφία και μία ανακοίνωση της πρεσβείας για τις συνθήκες δολοφονίας του αμερικανού Ακολούθου Αμυνας και την τρομοκρατική δράση του Σάββα Ξηρού στον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των ΑνΕλ Πάνο Καμμένο και το λογαριασμό του Συριζα στο Twitter την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο συζητείτο στη Βουλή την Παρασκευή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή