Προς συγκυβέρνηση με «Φινλανδούς»

Προς συγκυβέρνηση με «Φινλανδούς»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΣΙΝΚΙ. Μέχρι τώρα, ο Γιούχα Σίπιλε, ο επικεφαλής του κόμματος του Κέντρου, ήταν ένα μυστήριο για τους ψηφοφόρους της Φινλανδίας. Ο 53χρονος εκατομμυριούχος, που κέρδισε την Κυριακή τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, σύντομα θα υποχρεωθεί να ανοίξει τα χαρτιά του. Μεταξύ των ερωτημάτων προς διερεύνηση: Ποιους θα συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό και ποιο υπουργείο θα αναθέσει στον εκλεγέντα στην περιφέρεια του Ελσίνκι, πρώην επίτροπο, Ολι Ρεν.

Το κόμμα των Σίπιλε και Ρεν ήρθε πρώτο με 49 έδρες και ποσοστό 21%, αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμή του από τις προηγούμενες εκλογές. Δεύτερο ως προς τις έδρες (38) και τρίτο ως προς το ποσοστό αναδείχθηκε το κόμμα «Φινλανδοί» (πρώην Αληθινοί Φινλανδοί) του Τίμο Σόινι. Ετσι, το κόμμα που είχε τηρήσει ώς τώρα την σκληρότερη στάση σε ό,τι αφορά τα πακέτα δανεισμού της Ελλάδας υπάρχει περίπτωση να λάβει για πρώτη φορά μέρος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το ενδεχόμενο αυτό είναι ισχυρό, αν κρίνει κανείς από τις αβρότητες που αντάλλαξαν οι Σίπιλε και Σόινι μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ο Σίπιλε θα συνομιλήσει, επίσης, με το συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλεξ Στουμπ, που ήρθε τρίτο, καθώς και με τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι όμως υπέστησαν σημαντικές απώλειες και δεν αναμένεται να λάβουν μέρος στην κυβέρνηση. Εκτός σημαντικού απροόπτου, στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό θα μετάσχει και το κόμμα της σουηδικής μειονότητας, που μετέχει στις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Πριν εκλεγεί, ο Σίπιλε είχε δηλώσει ότι η στάση της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα «δεν θα αλλάξει». Ο Σόινι, αντιθέτως, είχε δηλώσει ότι «αν μπούμε στην κυβέρνηση, η πολιτική έναντι της Ελλάδας θα αλλάξει. Θα αλλάξει προς το καλύτερο γιατί χειρότερη δεν γίνεται». Στην αντιπολίτευση η στάση των δύο κομμάτων έναντι των πακέτων χρηματοδότησης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου ήταν κοινή: τα καταψήφισαν.

Προεκλογικές δεσμεύσεις

Προεκλογικά, ο Σίπιλε δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει «δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη», υποσχόμενος ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Στουμπ, που ήταν υπέρ της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ο Σίπιλε είναι υπέρ της διατήρησης της φινλανδικής ουδετερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα 1.340 χλμ.

Το ρωσικό εμπάργκο έχει πλήξει την οικονομία της Φινλανδίας, ενώ πολύ σοβαροί είναι οι κραδασμοί από τα προβλήματα σε δύο νευραλγικούς κλάδους της φινλανδικής οικονομίας, την χαρτοποιία και την υψηλή τεχνολογία. Η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003, προσεγγίζοντας το 9,2% ενώ η οικονομία διανύει την τρίτη χρονιά ύφεσης.

«Η φινλανδική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα χρειαστεί μια δεκαετία για να επανέλθει η χώρα» είπε ο Σίπιλε το βράδυ των εκλογών. Ο Σίπιλε έχει υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, φοροαπαλλαγές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας, με στόχο τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα σε μία δεκαετία. Η καθηγήτρια πολιτικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Γιουχάνα Αουνεσλουόμα, εκτίμησε ότι οι οικονομικές δυσκολίες «θα δυσχεράνουν την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή