Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης

Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, τότε θα φτάσουμε σε συμφωνία σε 4-5 μήνες», έλεγε χθες στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να παρουσιάσει με τον τρόπο αυτό το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις στο Παρίσι και στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες.

Και ενώ άνθρωποι που έχουν ξεκάθαρη εικόνα των διαπραγματεύσεων περιγράφουν ένα καλύτερο κλίμα συνεργασίας και μεγαλύτερη διάθεση από την πλευρά της Ελλάδας να δώσει περισσότερα στοιχεία με περισσότερες λεπτομέρειες, σε Αθήνα και Παρίσι το πρόβλημα παραμένει σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα, καθώς στην ουσία των διαπραγματεύσεων οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Μάλιστα, οι δύο πλευρές μεταδίδουν ακόμα και διαφορετικές εκτιμήσεις για την ουσία των συζητήσεων επί των ίδιων ζητημάτων.

Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι πλέον οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας αναγνωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά στοιχειοθετεί τις προτάσεις της, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχουν αντεπιχειρήματα από την πλευρά τους στις ελληνικές τοποθετήσεις.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2% – 1,5% του ΑΕΠ για φέτος (αντί για 3% του ΑΕΠ), σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε χθες πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Και ο λόγος είναι απλός: οι εταίροι δεν μπορούν να αποφασίσουν σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ή να συμφωνήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να υπάρχει μια ολοκληρωμένη συμφωνία σε όλα τα θέματα. «Θα ήταν παράλογο να συμφωνήσουμε σε κάτι συγκεκριμένο χωρίς να έχουμε πρώτα μια συνολική συμφωνία», λέει αξιωματούχος, απορρίπτοντας τις διαρροές από την Αθήνα για μερική συμφωνία σε ορισμένα θέματα στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση ανέφεραν πως θα βρεθεί κοινός τόπος για το πρωτογενές πλεόνασμα, αν και οι δανειστές εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ, απαιτούνται νέα μέτρα. Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, από την Αθήνα εξέπεμπαν μήνυμα σύγκλισης χθες, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, θέλοντας να εξηγήσει την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ως παράδειγμα το θέμα της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η γ.γ. Αικ. Σαββαΐδου, που βρίσκεται στο Παρίσι, παρουσίασε πώς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο ανεξάρτητη η συγκεκριμένη Γραμματεία, αλλά η πρότασή της δεν συνοδευόταν με την αντίστοιχη νομοθετική τεκμηρίωση, οπότε και οι εταίροι από τη μεριά τους δεν μπορούσαν να θεωρήσουν ότι το θέμα αυτό φεύγει από τις εκκρεμότητες της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, οι δανειστές θεωρούν υπεραισιόδοξους και τους στόχους των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Στο θέμα των εργασιακών αλλαγών, οι δανειστές επιμένουν στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα «μορατόριουμ» ότι και οι δύο πλευρές δεν θα εμμείνουν στις θέσεις τους και θα επέλθει ένας προσωρινός συμβιβασμός να μην αλλάξει κάτι αυτή τη στιγμή σε κανένα μέτωπο.

Ενδεικτικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι ότι στο Eurogroup της Ρίγας την Παρασκευή, δεν αναμένεται να υπάρχει ούτε δήλωση για την Ελλάδα. Εκτός από την παρουσίαση των διαπραγματεύσεων από τους επικεφαλής της τρόικας στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τη μετέπειτα παρουσίαση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για το ίδιο θέμα, δεν αναμένεται περισσότερη συζήτηση για την Ελλάδα. Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια έκθεση προόδου που θα κατατεθεί στο αυριανό Euroworking Group, ενώ από το οικονομικό επιτελείο ανέφεραν ότι εάν η συζήτηση επικεντρωθεί γύρω από τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, τότε όντως δεν θα έχει επέλθει πρόοδος, αφού η Αθήνα είναι ανυποχώρητη σε αυτά τα θέματα.

Την ανησυχία του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», είπε ο κ. Μοσκοβισί και αναγνώρισε πως υπάρχει ανησυχία για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν έχουμε καταφέρει να διαπραγματευθούμε με την ελληνική κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις που να είναι αξιόπιστες». Ο επίτροπος εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τον ρυθμό προόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε μαζί, αλλά προοδεύουμε πολύ αργά», επισημαίνοντας την αίσθηση του επείγοντος τη στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες συνεχίζουν και αυξάνονται.

Επίσης, έγκριση της συμφωνίας μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό Κοινοβούλιο ζήτησε με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα αν οι συμφωνημένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς καθυστέρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή