Τρομερό ατύχημα για Ελλάδα – Ευρώπη μια χρεοκοπία

Τρομερό ατύχημα για Ελλάδα – Ευρώπη μια χρεοκοπία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνούς κύρους αναλυτές και οικονομολόγοι στον διεθνή Τύπο σχετικά με τη σοβαρή πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμα και την Παρασκευή, ενώ ορισμένοι τη θεωρούν κακομαθημένο παιδί και προτείνουν διαφορετικές μεθόδους για τη συμμόρφωσή του. Συνολικά, πάντως, όλοι συμφωνούν στην αναγκαιότητα περιορισμού του χρέους της. Στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η Ελλάδα και η Ευρώπη να εμπλακούν σε ένα τρομερό ατύχημα, μία περιττή ρήξη, η οποία θα σκιάζει επί μακρόν το μέλλον. Ο Σάιμον Νίξον στη Wall Street Journal επισημαίνει πως οι περισσότερες προσδοκίες έχουν να κάνουν με περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα και ουδείς αναμένει συμφωνία για την αποδέσμευση πόρων από τους διεθνείς πιστωτές της. Ο δε Μαρκ Γουάιτχαουζ στο Bloomberg παρατηρεί με έμφαση πόσο σοβαρή φυγή κεφαλαίων υπήρξε τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, ανατρέποντας ουσιαστικά την εμπιστοσύνη που κτίσθηκε επί χρόνια.

Διαλυμένη «οικογένεια»

Σε ρεπορτάζ των New York Times, οι οποίοι μιλούν για επικείμενη χρεοκοπία την Παρασκευή, επισημαίνεται ότι ο φαύλος κύκλος πιστωτών και επιβεβλημένης λιτότητας στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει και ο μοναδικός ξεκάθαρος τρόπος είναι μία σημαντική μείωση χρέους. Στους Financial Times ο Κρις Ζιλ κάνει λόγο για παιδαριώδη αντίδραση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της, οι οποίοι υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις ως «γονείς». Ορισμένοι δεν θέλουν μία διαλυμένη «οικογένεια» και προτιμούν να δώσουν κάθε ευκαιρία στην Ελλάδα να αλλάξει συμπεριφορά, άλλοι όμως είναι πιο αυστηροί: μία αποσύνδεση της Ελλάδας από την ΕΚΤ και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα φέρει την κυβέρνηση στα λογικά της, όπως πιστεύουν. Η Ελλάδα μετά μία χαοτική περίοδο, θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ. Υστερα υπάρχουν και οι «παππούδες», οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίοι δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους από μακριά.

Κατά τον Bόλφγκανγκ Μινχάου των FT η χρεοκοπία είναι η μόνη οδός για βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική ανακούφιση, αλλά δεν υπάρχει προηγούμενο και ίσως οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ. Στους ΝΥΤ ο Πολ Κρούγκμαν τονίζει ότι μία έξοδος από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και θα δημιουργήσει τεράστιους οικονομικοπολιτικούς κινδύνους για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μία συμφωνία θα μεταφραζόταν στη διακοπή της λιτότητας, με την Ελλάδα να δεσμεύεται να πληρώνει τους πιστωτές, αν και όχι σε διαρκώς διογκούμενες δόσεις. Ετσι θα διαμορφωνόταν μία βάση ανάκαμψης, αργής αρχικά, αλλά θα προσέφερε κάποια ελπίδα. Ωστόσο συμφωνία δεν διαφαίνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σάιμον Νίξον της WSJ είναι απαισιόδοξος, καθώς οι μέχρι σήμερα προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα είτε είναι δαπανηρές είτε μειώνουν τα έσοδα. Οπως προσθέτει, εάν δεν πείσει η ελληνική κυβέρνηση για τη σοβαρότητα των μεταρρυθμίσεων, δεν θα εξασφαλίσει ούτε τρίτο μνημόνιο ούτε μείωση χρέους. Τέλος, στο Bloomberg ο Μαρκ Γουάιτχαουζ κάνει λόγο για τη φυγή 62 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, κεφάλαιο ισοδύναμο με το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Προτείνει δε στην Ευρωζώνη να επικεντρωθεί σε μία τελική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης σημαντικής μείωσης του χρέους, ώστε η Ελλάδα να αποκαταστήσει το αξιόχρεό της και την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή