Εκτός αγορών και οι ελληνικές εταιρείες

Εκτός αγορών και οι ελληνικές εταιρείες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 15,342% έχει εκτοξευθεί σήμερα ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού για τα εταιρικά ομόλογα ύψους 4,375 δισ. ευρώ, που είχαν εκδοθεί στις διεθνείς αγορές από 9 εισηγμένες του Ftse 25 την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου 2014. Στις εισηγμένες περιλαμβάνονται και οι τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ανεβάζοντας τον μέσο όρο του κόστους δανεισμού.

Αντίστοιχα ο μέσος όρος δανεισμού στις 26 Ιανουαρίου 2015 (μία μέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ) είχε διαμορφωθεί στο 9,05%. Στις 10 Ιουλίου 2014, η τελευταία φορά μέχρι σήμερα που η Ελλάδα είχε δανεισθεί από τις αγορές (3ετές κρατικό ομόλογο όπου αντλήθηκαν 2 δισ. ευρώ με κουπόνι 3,375%), ο μέσος όρος του κόστους δανεισμού των 9 εισηγμένων είχε διαμορφωθεί σε 4,716%.

Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έχει συμπαρασύρει σε δυσθεώρητα ύψη και τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων, που αποτυπώνουν το δημοσιονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα του 5ετούς ασφαλίστρου κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της χώρας (CDS) δείχνουν σχεδόν βέβαιη μία χρεοκοπία της χώρας, καθώς έχουν ξεπεράσει τις 3.500 μονάδες από περίπου 1.000 μονάδες που ήταν στις αρχές του έτους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock, Λ. Φινκ. «Πιστεύω ότι θα είναι κάτι καλό για την Ευρωζώνη αν φύγει η Ελλάδα», είπε ο κ. Φινκ, εκτιμώντας πως η χώρα δεν αποτελεί ένα συστημικό πρόβλημα.

«Αντί για ένα Grexit, που πιστεύω ότι θα είναι καλό για την Ε.Ε., φοβάμαι περισσότερο ότι η Ελλάδα θα κερδίσει πιο ευνοϊκούς όρους, γιατί τότε θα καταρρεύσει ολόκληρη η χρηματοοικονομική δομή πάνω στην οποία δημιουργήθηκε η Ευρώπη. Αν ένα νέο πολιτικό κόμμα έρθει στην Ελλάδα και πει ότι δεν θα τιμήσει τις προηγούμενες συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα, τότε θα προκληθεί τεράστιος πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη» τόνισε.

Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 διαπραγματεύθηκε χθες στα 49,75 λεπτά του ευρώ με απόδοση αγοράς 13,03% και απόδοση πώλησης 12,60%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώθηκε στις 1.275 μονάδες βάσης από 1.255 μονάδες βάσης που αποτελεί ιστορικό υψηλό μετά το PSI+. Το 5ετές ομόλογο λήξης 2019 βρέθηκε χθες στα 62,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να εκτοξεύεται στο 18,86%. Το 3ετές λήξης 2017 διαπραγματεύθηκε χθες στα 63,75 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να αγγίζει το 28%.

Πρακτικά οι εισηγμένες όχι μόνο έχουν αποκλειστεί από μελλοντικές εκδόσεις, αλλά ο χρόνος αποκλιμάκωσης των αποδόσεων θα είναι μακρόβιος και πάντα σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα.

Ωστόσο οι καλές και δυναμικές εισηγμένες εταιρείες έχουν προσεγγίσει ήδη ξένες τράπεζες μέσω θυγατρικών τους, ή έχοντας μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό (Viohalco S.A., Coca Cola HBC), προκειμένου να διαπραγματευθούν είτε τη συνέχιση του τραπεζικού δανεισμού τους με καλύτερους όρους, είτε την έκδοση εταιρικών ομολόγων με επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα απ’ αυτά που θα έβγαζαν στην Ελλάδα. Το μεγάλο όπλο των ελληνικών εισηγμένων και μη εισηγμένων αυτή την περίοδο είναι η σταδιακή ανάκαμψη των ετήσιων αποτελεσμάτων τους και ιδιαίτερα της κερδοφορίας, όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του 2014. Οι δυσχέρειες στην έκδοση εταιρικών ομολόγων και η μετάθεση των σχεδίων των επιχειρήσεων για το β΄ εξάμηνο του 2015 επηρεάζει και τις αξιολογήσεις των εταιρικών ομολόγων από τους ξένους οίκους αξιολόγησης όχι μόνο για τις εισηγμένες εταιρείες αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή