Σε ενάμιση μήνα θα καθαρίσει ο Δήμος Πύργου

Σε ενάμιση μήνα θα καθαρίσει ο Δήμος Πύργου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς… αποκομιδή οδεύουν τα απορρίμματα του Πύργου, που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης εδώ και επτά μήνες, απ’ όταν έκλεισε ο παράνομος ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούνταν από τον δήμο. Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η συλλογή θα ξεκινήσει άμεσα, ίσως και σήμερα, ωστόσο ο όγκος των απορριμμάτων που έχουν συγκεντρωθεί είναι τόσο μεγάλος που θα χρειαστεί τουλάχιστον ενάμισης μήνας πριν καθαρίσει η πόλη.

Χθες, έπειτα από έκκληση των τοπικών αρχών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπό τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, τον περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλο, τους δημάρχους της περιοχής και πολλούς ακόμη εμπλεκόμενους.

Η παρέμβαση της κεντρικής πολιτείας, όπως φαίνεται, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο καθώς αποφασίστηκε οι ποσότητες των απορριμμάτων να μεταφερθούν στους ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα), Αγρινίου (Στράτου) και Βόνιτσας, οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές και λειτουργούν νομίμως. Υπενθυμίζεται πως οι συγκεκριμένοι δήμοι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν αρνηθεί να δεχθούν τα απορρίμματα του Πύργου παρά τις συνεννοήσεις με τη δημοτική αρχή.

Οπως τονίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να «υπάρξει κατανόηση, επίδειξη αλληλεγγύης και έμπρακτη συνδρομή των ΦΟΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας (φορείς από τους δήμους υπεύθυνοι για τα σκουπίδια) που διαθέτουν ΧΥΤΑ για την άμεση άρση του αδιεξόδου με αποδοχή της μεταφοράς των συσσωρευμένων απορριμμάτων και την υλοποίηση των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων».

Ομως, το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων δεν θα επιλυθεί άμεσα, δεδομένου ότι οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας δεν διαθέτουν οργανωμένο χώρο απόθεσης απορριμμάτων, οπότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να γεμίσουν και πάλι οι δρόμοι εφόσον δεν υπάρξει ενδιάμεση λύση. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε το υπ. Εσωτερικών, οι δήμοι της Ηλείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, εντός ενάμιση μήνα «καλούνται να καταθέσουν αναλυτικό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο σχέδιο δράσης επί της μεταφοράς, προεπεξεργασίας και ενδιάμεσης μεταβατικής λύσης».

Οι Δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας επίσης θα πρέπει να προβούν άμεσα σε σχεδιασμό και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων και προγράμματος ανακύκλωσης, το οποίο να ανακοινώσουν στους πολίτες για να εφαρμοστεί με επιτυχία. Οσο και να φαντάζει παράξενο, δεδομένου του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί και απειλεί τη δημόσια υγεία, οι δύο δήμοι έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις στα προγράμματα ανακύκλωσης.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, στο εξής υποχρεούνται να συντάσσουν μηνιαία «τεκμηριωμένη έκθεση προόδου επί όλων των ανωτέρω προς τις προϊστάμενες αρμόδιες αρχές και στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ΥΠΑΠΕΝ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή