Ξεπέρασαν τις 45.000 οι αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

Ξεπέρασαν τις 45.000 οι αιτήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 45.000 οφειλέτες υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι χθες το βράδυ. Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ωστόσο σε κάθε περίπτωση έπειτα από τρεις μέρες θα γνωρίζουμε πόσοι από τους αιτούντες πλήρωσαν και την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, περίπου 2.500 οφειλέτες υπέβαλαν αίτηση για εφάπαξ καταβολή των χρεών τους. Από τις νέες ρυθμίσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, μετά το τέλος των υφιστάμενων ρυθμίσεων θα υπάρξει πακέτο μέτρων για όσους δεν θα ανταποκριθούν στη ρύθμιση. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, αλλά αμέσως μετά θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Στο στόχαστρο μπαίνουν δεκάδες δήμοι, ποδοσφαιρικές ομάδες, ΔΕΚΟ, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, 60 ναυτιλιακές εταιρείες, 200 βιομηχανίες και εκατοντάδες εμπορικές επιχειρήσεις που χρωστούν τεράστια ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Οι ενδιαφερόμενοι – οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών υποβάλλεται μέχρι και την 26η Μαΐου 2015 ηλεκτρονικά. Εξαιρετικά και σε περίπτωση που υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή Τελωνείο ή άλλη Υπηρεσία, ο προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής. Ειδικότερα, οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν:

Καταβολή δόσεων

H καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ.) με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής (Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής – Τ.Ρ.Ο.) ή στην κατά περίπτωση υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης. Η πρώτη δόση της ρύθμισης είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και τη χορήγηση μοναδικού κωδικού πληρωμής, οι δε επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης δύναται να πραγματοποιείται μέσω εντολής αυτόματης χρέωσης λογαριασμού με την υποβολή σχετικής αίτησης του οφειλέτη σε φορέα είσπραξης. Σημειώνεται ότι ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων της ρύθμισης μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές ως εξής:

α) Υποχρεωτικά. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλών, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί στη Φορολογική Διοίκηση και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία αυτής και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

β) Επειτα από επιλογή του οφειλέτη: Ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015 οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης και τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης, η οποία είναι σε ισχύ.

Οφειλές που εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση

• Οι οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

• Οφειλές από τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2014.

Ελάχιστο ποσό δόσης – Επιβαρύνσεις κατά τη διάρκεια της ρύθμισης

Το ελάχιστο ποσό δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 20 ευρώ. Σε περίπτωση που υφίστανται οφειλές βεβαιωμένες σε περισσότερες της μιας υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης, και ληξιπρόθεσμες την 1η Μαρτίου 2015, το ελάχιστο ποσό δόσης διαμορφώνεται σε 10 ευρώ.

Οι υπαχθείσες στη ρύθμιση οφειλές δεν επιβαρύνονται εφεξής με προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Βασική οφειλή άνω των 5.000 ευρώ που υπάγεται σε ρύθμιση, επιβαρύνεται με τόκο 3% ετησίως (0,25% ανά μήνα).

Απώλεια της ρύθμισης

Η ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξης αυτής με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:

α) κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες δόσεις, ή

β) μετά την πάροδο του πρώτου οκταμήνου της ρύθμισης δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες δόσεις, ή

γ) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, ανεξαρτήτως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή