Αντιδρούν περιφέρειες και δήμοι και προσφεύγουν κατά της απόφασης

Αντιδρούν περιφέρειες και δήμοι και προσφεύγουν κατά της απόφασης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή και άμεση είναι η αντίδραση του α΄ και β΄ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρειες και δήμοι) στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ζητώντας την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναστολή εκτέλεσης. Οπως τονίζει ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, μεταφέροντας τα ταμειακά διαθέσιμα των περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος «σταματά ουσιαστικά όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καταδικάζει την αυτοδιοίκηση σε “παύση πληρωμών”. Εν μια νυκτί, η κυβέρνηση ακυρώνει τη λαϊκή εντολή της αυτοδιοίκησης και ισοπεδώνει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του θεσμού, παραβιάζοντας το Σύνταγμα της Ελλάδας. Οφείλουμε όλοι ως άνθρωποι της αυτοδιοίκησης να προασπίσουμε τα συμφέροντα και την ομαλή λειτουργία του θεσμού που υπηρετούμε προς όφελος των πολιτών. Ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή, η κυβέρνηση να μην επιμείνει στη θεσμική αυτή εκτροπή». Εκτακτη συνεδρίαση για το θέμα θα πραγματοποιήσει σήμερα η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Και στους δήμους, όμως, η απόφαση για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων προκάλεσε συναγερμό.

Η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας διακόπηκε ενώ σε ψήφισμα που εξέδωσε καταδίκασε την ΠΝΠ. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος πληροφορήθηκε το νέο μόλις προσγειώθηκε στη Βιέννη όπου είχε μεταβεί για σειρά συναντήσεων, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του. Ο κ. Καμίνης αναζήτησε πτήση επιστροφής προκειμένου να παρευρεθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Τονίζει ότι ο Δήμος της Αθήνας θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτη», που μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Δήλωσε ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεν ακυρώσει την απόφασή της, οι δήμοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενώ η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή