Πυρά αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό

Πυρά αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας θεωρεί το Μαξίμου το μεταναστευτικό, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων στη Μεσόγειο, που προκάλεσαν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την Πέμπτη. Η κυβέρνηση δέχεται εντονότατη κριτική από την αντιπολίτευση με βασική κατηγορία την έξαρση της παράτυπης μετανάστευσης λόγω της ρητορικής της. Συγκεκριμένα, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν χθες ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία» που αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου στην Ευρώπη. Ανέφεραν, επίσης, ότι «στην Τουρκία υπάρχουν πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι που περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα», ενώ σημείωναν πως «τα τελευταία 2,5 χρόνια 90 εκατ. κοινοτικών πόρων παραμένουν αναξιοποίητα». Οι ίδιες πηγές κατέληγαν πως «πρόκειται για πρόβλημα που μας υπερβαίνει και καθιστά την εσωτερική αντιπαράθεση δίχως κανένα νόημα». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων για το θέμα, με τη συμμετοχή του αρμόδιου επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου. Ο πρωθυπουργός προχθές επικοινώνησε με τον κ. Ματέο Ρέντσι, αφενός για να εκφράσει τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, αφετέρου για να ζητήσει συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι ελληνοϊταλικές επαφές συνεχίστηκαν και χθες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηλεφώνησε στον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη συντονισμού των χωρών του Νότου προκειμένου να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση ασκεί η Ν.Δ. Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά υπερασπίζονται την πολιτική που ασκήθηκε επί της πρωθυπουργίας του προέδρου της Ν.Δ., λέγοντας ότι τότε γινόταν διάκριση ανάμεσα σε «αυτούς που νόμιμα ζητούν άσυλο» από εκείνους οι οποίο «εισέρχονται λαθραία στην Ευρώπη με τη βοήθεια απάνθρωπων κυκλωμάτων». Σύμφωνα με τη Συγγρού, σήμερα η Ελλάδα «είναι, δυστυχώς, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που προσελκύει λαθρομετανάστες». Κατά τη Ν.Δ. οι αυξημένες ροές παράτυπων μεταναστών οφείλονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «και το μήνυμα που εκπέμπει». Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτική των απόλυτα ανοιχτά συνόρων» και ανικανότητα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ αναφέρονται και στη ρητορική Καμμένου «που δίκαια ανησύχησε την παγκόσμια κοινότητα, όταν απείλησε ότι θα στείλει τζιχαντιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη». Είχε προηγηθεί μια εντονότατη σύγκρουση ανάμεσα στο Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος απέδωσε την άνοδο του φαινομένου της παράτυπης μετανάστευσης στο «λάθος μήνυμα της κυβέρνησης», το οποίο λειτουργεί ως «πρόσκληση προς τους διακινητές μεταναστών προσφύγων». Ο κ. Βενιζέλος είχε αμφισβητήσει ότι υπάρχει τους τελευταίους τρεις μήνες ουσιώδης διαφορά στις γεωπολιτικές συνθήκες, κάτι το οποίο αμφισβητεί το Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «“μαύρα μεσάνυχτα” για το τι συμβαίνει σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και τις άλλες χώρες». Και επισήμαναν ότι «η κυβέρνηση δεν άλλαξε καμία ρητορική. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κατανοούν, όμως, το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται η χώρα». Από το ΠΑΣΟΚ ανταπάντησαν, τονίζοντας πως την κρίση προκάλεσε η συνεπής εφαρμογή όσων προεκλογικά έλεγαν οι κυβερνώντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή