Πωλητήριο βάζει στο Postbank η Deutsche Bank

Πωλητήριο βάζει στο Postbank η Deutsche Bank

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποεπένδυση του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου Postbank και των 1.100 υποκαταστημάτων του, που εξαγόρασε έναντι 6 δισ. ευρώ σε σταδιακές αγορές από το 2008. Η κίνηση εντάσσεται στο σχέδιο αλλαγής στρατηγικής της γερμανικής τράπεζας, την οποία σχεδιάζουν οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοί της, Ανσού Τζάιν και Γιούργκεν Φίτσχεν, σε μια προσπάθεια να αντιδράσουν στην κακή πορεία των αγορών, αλλά και στις αυστηρές καινούργιες ρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Την είδηση αναφέρει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της τράπεζας έχει καταλήξει σε δύο πιθανές επιλογές: Η πρώτη είναι να πουλήσει τις μετοχές του Postbank σε χρονοδιάγραμμα 18 μηνών και να επικεντρωθεί στη λιανική τραπεζική μειώνοντας τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική κατά 160 δισ. ευρώ. Η δεύτερη επιλογή είναι η διάσπαση της ίδιας της Deutsche Bank σε δύο μονάδες, μία επενδυτική και διαχείρισης κεφαλαίων και μία άλλη λιανικής τραπεζικής με πλήρη συγχώνευση του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.

Το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να εξετάσει τις δύο επιλογές την Παρασκευή. Σύμφωνα, πάντως, με το δημοσίευμα των FT, μερίδα αναλυτών της αγοράς θεωρεί πιθανή μια πλήρη διάσπαση της μονάδας λιανικής τραπεζικής, που θα δώσει στην Deutsche Bank τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια αμιγώς επενδυτική τράπεζα στα πρότυπα της Goldman Sachs. Οπως επισημαίνουν οι FT, στη Γερμανία, η λιανική τραπεζική δεν είναι τόσο προσοδοφόρα όσο σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του επιθετικού ανταγωνισμού από τα πολυάριθμα ταμιευτήρια, καθώς και της παραδοσιακής απέχθειας των Γερμανών σε προϊόντα με μεγάλα περιθώρια κέρδους όπως οι πιστωτικές κάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή