Προειδοποίηση από Κριστιάν Νουαγιέ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Προειδοποίηση από Κριστιάν Νουαγιέ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας λόγω έλλειψης των κατάλληλων εγγυήσεων προειδοποίησε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας κ. Κριστιάν Νουαγιέ, προσθέτοντας ότι επείγει να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – εταίρων ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Η αναφορά του κ. Νουαγιέ αλλά και του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα ότι η παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες από την ΕΚΤ βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης ερμηνεύεται από αναλυτές ως προειδοποιήσεις προς τις ελληνικές αρχές ότι η υποστήριξη δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Σε κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι η ρευστότητα παρέχεται υπό όρους και προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι έχει τεθεί, χωρίς όμως να συζητηθεί, και το ζήτημα της απομείωσης (haircut) των ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες. Μια αύξηση της απομείωσης, εξέλιξη που είναι πιθανή με τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε ρευστότητα.

Παράλληλα, ο κ. Βίτορ Κονστάνσιο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι μια αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα δεν σημαίνει αυτόματα Grexit, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλούν ρευστότητα όσο παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν τις κατάλληλες εγγυήσεις.

Αναλυτικότερα, όπως δήλωσε ο κ. Νουαγιέ: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό σύντομα να μην έχουν κατάλληλα ενέχυρα ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Προσέθεσε ότι επείγει η σημερινή κατάσταση να τερματιστεί και η Αθήνα να συμφωνήσει ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Τέλος, προειδοποίησε ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αποτελούσε τραύμα για την Ευρωζώνη, οι συνέπειες του οποίου θα γίνονταν ευρύτερα αισθητές, στην παγκόσμια οικονομία συνολικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Βίτορ Κονστάνσιο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι «είμαστε πεπεισμένοι στην ΕΚΤ ότι δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». Οπως ανάφερε, σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος της Ευρωζώνης χρεοκοπήσει, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν την εκδίωξη της από το ευρώ. Σημείωσε ακόμα πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν έχει άμεσες επιπτώσεις για τις τράπεζες. «Αν το κράτος χρεοκοπήσει, αυτό δεν έχει άμεση επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, εφόσον οι τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν εγγυήσεις που μπορούν να γίνουν δεκτές για τη χορήγηση ρευστότητας». Ο κ. Κονστάνσιο τόνισε ότι η ΕΚΤ θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες φερέγγυες προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η ΕΚΤ θα χρηματοδοτεί την Ελλάδα ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.

Τέλος για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι όπως έγινε και την περίπτωση της Κύπρου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων δεν οδηγούν σε έξοδο από το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή