Αξιολόγηση βάσει γραπτών εξετάσεων και προσόντων

Αξιολόγηση βάσει γραπτών εξετάσεων και προσόντων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές εκ βάθρων, τόσο στο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι προϊστάμενοί τους, προοιωνίζεται το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που βρίσκεται ήδη υπό κατάρτιση.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς διαβούλευση ώς τις αρχές Μαΐου, μόλις δηλαδή ψηφισθεί από την Ολομέλεια της Βουλής (5/5/2015) το νομοσχέδιο που αφορά στις επαναπροσλήψεις απολυμένων και «διαθέσιμων». Το λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο», καθώς και το περίγραμμα του αντίστοιχου «νομοσχεδίου Ραγκούση», θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό για το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων υπαλλήλων.

Κύρια κριτήρια

Βασικά στοιχεία της αξιολόγησης θα είναι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, οι γραπτές εξετάσεις αλλά και αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα μόρια, τα πτυχία, η προϋπηρεσία. Ως προς τη συνέντευξη, η σημασία της υποβαθμίζεται με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, αλλά δεν αποκλείεται να συνεκτιμάται απλώς ως συμπληρωματικό στοιχείο στη γενικότερη εικόνα του υπαλλήλου.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου, ο προϊστάμενος κάθε τμήματος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υφισταμένους του και στη συνέχεια όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα ψηφίζουν… τον καλύτερο εκ των τριών. «Στόχος του νέου συστήματος θα είναι η επιβράβευση και όχι η τιμωρία» έχει επανειλημμένως δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η αξιολόγηση θα συνδέεται και με τα νέα οργανογράμματα.

Ανάλογη «φιλοσοφία» θα διέπει και το υπό κατάρτιση νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Και σε αυτή την περίπτωση, τα βασικά κριτήρια για την επιλογή θα είναι αντικειμενικά και θα αφορούν τυπικά προσόντα –προϋπηρεσία, σπουδές, ξένες γλώσσες, μόρια κ.λπ.

Στην όλη εικόνα του υπαλλήλου θα προσμετρώνται, επίσης, στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου, όπως η διαγωγή, η συμπεριφορά κ.λπ. Η συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε αυτή τη διαδικασία μάλλον θα έχει δευτερεύοντα ρόλο, ενώ δεν αποκλείεται να καταργηθεί εντελώς.

Αλλωστε, επανειλημμένως η ΑΔΕΔΥ έχει ταχθεί κατά της συνέντευξης, υποστηρίζοντας ότι θα είναι στοιχείο διαβλητότητας της διαδικασίας, καθώς «θα λειτουργήσει ως face control για το πελατειακό κράτος».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο θα αφορά τον κύριο όγκο των μεταρρυθμίσεων για το Δημόσιο, να είναι έτοιμο εντός δεκαπενθημέρου, προκειμένου στις αρχές Μαΐου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή το ταχύτερο δυνατόν. Στόχος του αναπληρωτή υπουργού είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή