Προσφυγή της Eldorado Gold στο ΣτΕ κατά του υπουργείου Ενέργειας

Προσφυγή της Eldorado Gold στο ΣτΕ κατά του υπουργείου Ενέργειας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δικαστική προστασία του επενδυτικού της σχεδίου στα Μεταλλεία Χαλκιδικής από την «πολιτική αμφιθυμία» της νέας κυβέρνησης που καταστρατηγεί «κάθε έννοια ασφάλειας δικαίου και συνέχειας του κράτους κατά κατάχρηση εξουσίας» ζητάει από το ΣτΕ η Εldorado Gold, στρεφόμενη κατά του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δύο μόλις εργάσιμες μετά την «επίθεση» που εξαπέλυσε την περασμένη Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ κατά της Eldorado Gold, oι Καναδοί μέτοχοι των μεταλλείων μέσω της θυγατρικής τους στην Ελλάδα «Ελληνικός Χρυσός» κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ΥΠΑΠΕΝ για παράλειψη της έγκρισης συμπληρωματικών προσαρτημάτων των τεχνικών μελετών για τις μονάδες «Εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου» και του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», εντός της προβλεπόμενης από τον νόμο προθεσμίας 60 ημερών για την έγκριση ή την απόρριψή τους.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» επικαλείται στην προσφυγή της «παράλειψη οφειλόμενης νομίμου ενέργειας της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας» αλλά και κατάχρηση από πλευράς του Δημοσίου της σύμβασης μεταβίβασης (22.138/12.12.2003) των Μεταλλείων, η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004. Ειδική αναφορά γίνεται στο άρθρο 3 της σύμβασης, που προβλέπει υποχρεώσεις των δύο μερών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η αγοράστρια υποχρεούται στην εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου, αλλά παράλληλα να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις σχετικές εντολές του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης». Το κείμενο της προσφυγής αναφέρει, επίσης, ως κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της σύμβασης, τη νομική δέσμευση του αντισυμβαλλόμενου Δημοσίου να αδειοδοτήσει σύννομα το έργο και τη μετάθεση του αδειοδοτικού συμβατικού κινδύνου σε αυτό». Σημειώνει ότι «ακόμη και στην περίπτωση που εκδοθεί παράνομη άδεια για την εκτέλεση της σύμβασης, το Δημόσιο υποχρεούται να εκδώσει τη νόμιμη, σύμφωνα με το εγκριθέν επενδυτικό σχέδιο». Από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπήκε για να αναδείξει την ισχύ της σύμβασης μεταβίβασης, η οποία, όπως τονίζουν, προβλέπει ότι ακόμη και εάν σε έναν έλεγχο το Δημόσιο διαπιστώσει κάποια ατέλεια στην έκδοση προηγούμενης απόφασής του, οφείλει να τη διορθώσει για να υλοποιηθεί το έργο. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι στην περίπτωση των Μεταλλείων δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την «παράλειψη οφειλόμενης νομίμου ενέργειας» από πλευράς του ΥΠΑΠΕΝ, η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει καταθέσει τα συμπληρωματικά παραρτήματα των δύο τεχνικών μελετών στις 2 Δεκεμβρίου 2014 και βάσει του νόμου, θα έπρεπε να είχε απάντηση μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2015, διάστημα που παρήλθε χωρίς να υποβληθεί από πλευράς του Δημοσίου κανένα αίτημα για διευκρινίσεις ή οποιασδήποτε υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αδειοδότησης του έργου, σύμφωνα με τους νομικούς της εταιρείας, «καθίσταται άκρως καταχρηστική ενόψει της συγκεκριμένης εξέλιξης και έπειτα από πολυετείς διαδικασίες και σωρεία δικαστικών αποφάσεων». Σημειώνει ότι η «νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές στις 25/1/2015 συμπεριφέρεται με αμφιθυμία όσον αφορά την τύχη της επένδυσης» και υπογραμμίζει ότι «η πολιτική αμφιθυμία δεν είναι δυνατόν να προσβάλλει την με νόμο κυρωθείσα σύμβαση ούτε τον ΚΜΛΕ και με παραλείψεις να επιδιώκει την αναστολή της επένδυσης επ’ αόριστον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή