Είκοσι χρόνια φυλάκισης στον Μόρσι

Είκοσι χρόνια φυλάκισης στον Μόρσι

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλάκιση 20 χρόνων χωρίς αναστολή καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο του Καΐρου ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μαζί με άλλα 12 ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων. Ο Μόρσι ανετράπη τον Ιούλιο του 2013 με πραξικόπημα του τότε στρατάρχη Αμπντελφατάχ Σίσι, ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το κύμα των διαδηλώσεων εναντίον του ξεκίνησε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκλογή του, όταν επιδίωξε να διευρύνει τις αρμοδιότητές του, με προεδρικό διάταγμα.

Ο Μόρσι και οι σύντροφοί του –μεταξύ των οποίων τα ηγετικά στελέχη της ισλαμικής οργάνωσης, Μοχάμεντ Μπελτάγκι και Εσάμ Εριάν– κρίθηκαν υπαίτιοι της καταστολής διαδηλωτών, απαγωγών και βασανιστηρίων σε βάρος ακτιβιστών της τότε αντιπολίτευσης. Απαλλάχθηκαν, ωστόσο, από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε δολοφονίες αντιφρονούντων, κάτι που θα επέφερε τη θανατική τους καταδίκη.

Οι κατηγορούμενοι υποδέχθηκαν τη δικαστική απόφαση με το σύνθημα «Ο Θεός είναι μεγάλος», υψώνοντας τέσσερα δάχτυλα – σύμβολο των ισλαμιστών, κατά τις αιματηρές διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε λόγο για «παρωδία δικαιοσύνης» και κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση είτε να διατάξει επανάληψη της δίκης, εξασφαλίζοντας στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες, είτε να απελευθερώσει τους καταδικασθέντες. Ο γιος του Μοχάμεντ Μόρσι, Οσάμα, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι ο πατέρας του σκοπεύει να επανέλθει στην πολιτική ζωή, παρά την καταδίκη του. Από την πλευρά του, ο Αμρ Νταράγκ, πρώην υπουργός σε κυβέρνηση του Μόρσι, τόνισε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην παρανομία έχοντας κηρυχθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από το καθεστώς Σίσι, θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν μια ισχυρή δύναμη της κοινωνίας, με νέους ακτιβιστές να καλύπτουν τα κενά που άφησε στα ανώτατα ηγετικά της κλιμάκια η κρατική καταστολή. Ο Νταράγκ κατηγόρησε τον πρόεδρο Σίσι ότι χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη και ότι «επιθυμεί να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τη δημοκρατία στην Αίγυπτο».

Η ανάγνωση της απόφασης μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου. Οπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο πρώην πρόεδρος μεταφέρθηκε ακολούθως, μέσω ελικοπτέρου, από την πρόχειρη δικαστική αίθουσα, που κατασκευάστηκε επί τούτου σε προάστιο του Καΐρου, στη φυλακή Μποργκ αλ Αράμπ, στην Αλεξάνδρεια. Ο Μοχάμεντ Μόρσι αντιμετωπίζει άλλες τέσσερις δίκες, σε δύο από τις οποίες αντιμετωπίζει κατηγορίες που θα μπορούσαν να επισύρουν τη θανατική ποινή: κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης δύναμης (Κατάρ), συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, τη λιβανική Χεζμπολάχ και τους Φρουρούς της Ιρανικής Επανάστασης για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων στην Αίγυπτο, και συνεργασία με ξένους μαχητές για την οργάνωση απόδρασης ισλαμιστών κρατουμένων, στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του προκατόχου του, Χόσνι Μουμπάρακ, τον Ιανουάριο του 2011.

Την περασμένη Δευτέρα, άλλο δικαστήριο καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών 22 μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων για επίθεση εναντίον αστυνομικού σταθμού του Καΐρου. Ηταν ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, κρίκος σε μια αλυσίδα σκληρών μέτρων του καθεστώτος Σίσι για την ολοσχερή συντριβή της ισλαμικής οργάνωσης, η οποία, ακόμη και επί ημερών του απολυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ, διατηρούσε ορισμένα περιθώρια νόμιμης έκφρασης και δράσης. Εκατοντάδες μέλη και οπαδοί της οργάνωσης έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες, γεγονός που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, «είναι χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία». Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η χθεσινή απόφαση αποτέλεσε τη χαριστική βολή, «θρυμματίζοντας τις όποιες εναπομείνασες αυταπάτες περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του αιγυπτιακού, ποινικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή