Μονόδρομος η πρόσθετη κρατική ενίσχυση για ΟΑΕΕ

Μονόδρομος η πρόσθετη κρατική ενίσχυση για ΟΑΕΕ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων αλλά και συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς το ταμείο έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό». Μετά το σοκ που προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Ρωμανιά, στο συνέδριο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου την περασμένη Παρασκευή, ότι «δεν διαφαίνεται σωτηρία για τον ΟΑΕΕ», το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους, υποστηρίζοντας ότι οι συντάξεις του Οργανισμού είναι διασφαλισμένες έως και το τελευταίο ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι απολύτως διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία.

Βέβαια, τα στοιχεία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τους πρώτους δύο μήνες του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει ξοδέψει για την πληρωμή των συντάξεων 170 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, ο Οργανισμός χρειάστηκε 25 εκατ. ευρώ περισσότερα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντέξει το ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών υπό τις παρούσες συνθήκες και να καταφέρει να βγάλει τη χρονιά, χωρίς πρόσθετη κρατική ενίσχυση. Και πώς να γίνει κάτι τέτοιο άλλωστε, όταν εκτιμάται ότι τα έσοδα από εισφορές ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ το δίμηνο, όταν οι μηνιαίες ανάγκες για την πληρωμή συντάξεων ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι, το 2014, το ταμείο των εμποροβιοτεχνών χρειάστηκε επιπλέον χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων.

Και για το 2015, ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ προβλέπει έλλειμμα της τάξης των 547 εκατ. ευρώ. Οπως έχει, μάλιστα, αποκαλύψει η «Κ», προκειμένου να καλύψει στο ακέραιο και στην ώρα τους τις πληρωμές των συντάξεων, ο Οργανισμός εφαρμόζει μια ιδιότυπη παύση πληρωμών προς τρίτους. Συνολικά, εκτιμάται ότι το ταμείο χρωστά 505,9 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, το ΑΚΑΓΕ, τα υπόλοιπα ταμεία (για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης) αλλά και στο Δημόσιο (για την πληρωμή Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών).

Η πλειονότητα των οφειλών έρχεται από το 2014, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα χρέη αυξάνονται επικίνδυνα και εντός του 2015.

Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, υπογραμμίζει ότι αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης θα δώσουν λύση, χωρίς να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι.

Ρύθμιση

Το βάρος πέφτει στη ρύθμιση οφειλών, που «τρέχει» ώς τις 30 Απριλίου. Μέχρι χθες, οι οφειλέτες που κατέθεσαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ανέρχονταν σε 38.560. Τα ταμεία ήδη εισέπραξαν 30,3 εκατ. ευρώ, καθώς «τακτοποιήθηκαν» οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των αποφάσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι 4.305 έχουν υποβληθεί διαδικτυακά μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής. Να σημειωθεί πως το 87,77% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.

Το υπόλοιπο 12,23% αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015. Πρόκειται για 4.231 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 233,2 εκατ. ευρώ και 484 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ, με ποσό οφειλής 3,8 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή