Σενάρια για νέο νόμισμα, χρεοκοπία και capital controls

Σενάρια για νέο νόμισμα, χρεοκοπία και capital controls

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας, εισαγωγής παράλληλου νομίσματος και επιβολής μέτρων ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) φιλοξενήθηκαν με έντονο τρόπο από τον διεθνή Τύπο χθες. Κεντρικό ρόλο στο μέλλον της Ελλάδας φαίνεται πως θα διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς από τη στάση της θα καθοριστεί το τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας ή άλλου σεναρίου.

Το CNBC ανέφερε χθες πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη δική της «στιγμή Lehman», καθώς αντιμετωπίζει τη χρεοκοπία και μεγαλύτερο οικονομικό χάος. Σενάρια τα οποία αναζωπυρώθηκαν μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την ΕΚΤ να εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για «ελεγχόμενη» και «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στο ευρώ, παρά τη χρεοκοπία» υποστηρίζει από την πλευρά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι η παραμονή στο ευρώ δεν θα είναι τόσο εύκολη σε αυτήν την περίπτωση. «Η Αθήνα θα μπορούσε να τερματίσει προσωρινώς τις πληρωμές κερδίζοντας χρόνο και ελπίζοντας να επιτύχει εν τω μεταξύ μία διευθέτηση με τους χρηματοδότες της Ευρωζώνης», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ήδη η ΕΚΤ επεξεργάζεται σενάρια για την περίπτωση χρεοκοπίας και σε αυτά περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος. Η ΕΚΤ παρέχει βοήθεια αυτή τη στιγμή υπό τον όρο ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες, αλλά «σε περίπτωση χρεοκοπίας στην Ελλάδα, αυτή η προϋπόθεση θα μπορούσε να εκλείψει. Αν η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ευρώ», σημειώνει η Die Welt.

Η Wall Street Journal (WSJ) αναφέρεται στη δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου για την Ελλάδα, που θα προβλέπει την παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος αναλύει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, όπως έχουν τα πράγματα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα δυσκολευθεί να πληρώσει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου.

Κατά το Bloomberg, το νέο χρονικό ορόσημο είναι η 20ή Ιουλίου που θα πρέπει να πληρωθεί ελληνικό ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ. Μάλιστα, το πρακτορείο θεωρεί ότι πιθανές καθυστερήσεις πληρωμής του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την ΕΚΤ να διακόψει την κρίσιμη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, σε άλλο άρθρο του πρακτορείου αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε εισέλθει στη Ζώνη του Ευρώ από την αρχή και θα πρέπει να φύγει, καθώς δεν έχει ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση να κάνει όσα απαιτούνται.

Από την πλευρά της, η Royal Bank of Scotland (RBS) «βλέπει» εκλογές μέχρι τον Ιούνιο, οι οποίες θα συμβούν αν ο πρωθυπουργός δεν μπορέσει να περάσει μέτρα από τη Βουλή, ή αν χάσει τη λαϊκή υποστήριξη μετά μια αθέτηση πληρωμών (π.χ. στο ΔΝΤ) ή ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας, ή αν ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, ή ένα νέο τρίτο πακέτο. Πάντως, η RBS δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ (δίνει 15% πιθανότητες) και εκτιμά ότι οι δύο πλευρές έχουν κίνητρο να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή