ΙΟΒΕ: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους ενός τρίτου προγράμματος

ΙΟΒΕ: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους ενός τρίτου προγράμματος

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εκπληκτικού μεγέθους αποτυχία» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους ενός τρίτου προγράμματος το οποίο εκ των πραγμάτων θα συνοδεύεται από νέο δάνειο, ενώ το ΙΟΒΕ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος στο 1% από 3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Θα αποτελέσει μια εκπληκτικού μεγέθους αποτυχία όλων των πλευρών αν δεν υπάρξει θετική έκβαση» στις διαπραγματεύσεις, ειδικά τώρα που έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής, δήλωσε ο κ. Βέττας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τ. Αθανασόπουλος, σημείωσε ότι η αδυναμία να γίνει ένας πραγματικός διάλογος στην κοινωνία είναι γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται τους όρους του τρίτου προγράμματος, το οποίο, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είναι στις αγορές, θα συνοδεύεται και από νέο δάνειο. «Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγει στις αγορές» και «αναπόφευκτα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα και ένα νέο δάνειο», σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος. Επίσης, σημείωσε ότι το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι «πτυσσόμενο». Δηλαδή, να λάβει η Ελλάδα μια πρώτη χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα χρήματα να λειτουργήσουν ως «προληπτική γραμμή». Επισήμανε, δε, ότι δεν υπάρχει πλέον δρόμος, αλλά «λεωφόρος» για μια συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και των εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ανέφικτο πλέον το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί η οικονομία φέτος κατά 3%, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει και υποστήριξε ότι «υπό προϋποθέσεις» θα μπορούσε να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 1% ή και λίγο υψηλότερος.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, Αγγ. Τσακανίκας, υποστήριξε πως αν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα θα μπορούσε να δει ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης της εξωστρέφειας. Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, ο κ. Τσακανίκας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς με ασφάλεια πώς θα κινηθούν οι δείκτες της οικονομίας φέτος, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.

Ωστόσο, το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης λίγο πάνω από 1%, σταθεροποίηση της δημόσιας κατανάλωσης ή και μικρή της αύξηση, άνοδο των εξαγωγών κατά 5%-7% και ενίσχυση της εισαγωγικής ζήτησης κατά 4%-5%. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, το Ιδρυμα αναμένει πτώση τους κατά 2%-3%.

Για την ανεργία, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι θα συνεχίσει να μειώνεται και ιδίως στα τρία πρώτο τρίμηνα του έτους, υποχωρώντας στα επίπεδα του 25,3%. Επίσης, και για το 2015 το Ιδρυμα προβλέπει αποπληθωρισμό της τάξης του 1%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή