Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς διακοπή συνεχίζεται η απαξιωτική πορεία του χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη έκλεισε στις 704,74 μονάδες, επίπεδα που είχε δει τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2012. Η αγορά έκλεισε με απώλειες 3,33%, καθώς εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις από ξένα χαρτοφυλάκια, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την αύξηση του ποσοστού χρεοκοπίας της χώρας όσο δεν δίνεται λύση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από αρκετές υποτονικές συνεδριάσεις ο τζίρος υπερέβη τα 100 εκατ. ευρώ. Επιδείνωση παρουσίασε και η εγχώρια αγορά ομολόγων. Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων) διαμορφώθηκε στις 1.354 μονάδες βάσης. Παράλληλα ανεβαίνουν οι τιμές των CDS (ασφαλίστρων έναντι κινδύνου μη πληρωμής των ομολόγων). Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινήθηκε χθες στα επίπεδα του 13,62% και του 5ετούς στο 20,20%. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου ξεπέρασε το 29,10%.

Η  απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε 0,08%. Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο εμφάνισε απόδοση 1,97%, το ισπανικό 1,45% και το ιταλικό 1,46%. Επανερχόμενοι στην αγορά μετοχών να σημειώσουμε ότι από τις 31/12/2014 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 14,7% ενώ αντίστοιχα η χαμένη κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 11,917 δισ. ευρώ. Βαρόμετρο της αγοράς παραμένουν βέβαια οι μετοχές των τραπεζών, στις οποίες είναι τοποθετημένα σημαντικά επενδυτικά και κερδοσκοπικά κεφάλαια του εξωτερικού. Ο κλάδος που διαπραγματεύεται στα επίπεδα του 1986, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και αντιμετωπίζεται προς το παρόν με επιφυλακτικότητα, καθώς επηρεάζεται άμεσα από το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ στην αγορά κυκλοφορούν πολλά σενάρια σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή