Οριστική κατάργηση της υγειονομικής διάταξης για τις οροθετικές

Οριστική κατάργηση της υγειονομικής διάταξης για τις οροθετικές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικά καταργείται η απόφαση, η οποία επανέφερε την υγειονομική διάταξη για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων που είχε συνδεθεί με τη δημοσιοποίηση στοιχείων οροθετικών γυναικών το 2012, μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής ρύθμισης του υπουργείου Υγείας. Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε στις 17 Απριλίου και η ισχύς της απόφασης αρχίζει 15 ημέρες από την δημοσίευση της.

Στις 2/4/2015 είχε εκδοθεί απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή σύμφωνα με την οποία «Καταργείται η υπ΄ αριθμόν 62752/4-7-2013 (ΦΕK 1085/Β΄4-7-2013) απόφαση, η οποία επανέφερε σε ισχύ την Υγειονομική Διάταξη ΓΥ/39Α «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων (ΦΕΚ 1002/Β/2012)».

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή της εν λόγω υγειονομικής διάταξης πριν από τρία χρόνια «συνοδεύτηκε» από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών.

Επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπλεκόμενους φορείς που είχε συσταθεί στο υπουργείο για να εξετάσει την συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη, κατέληξε ομόφωνα ότι θα πρέπει να καταργηθεί με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να στιγματίσει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη υγειονομική διάταξη καθόριζε -μεταξύ άλλων- τα επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα για τα οποία προέβλεπε υποχρεωτικό έλεγχο σε μετανάστες, αιτούντες άσυλο, χρήστες ναρκωτικών και εκδιδόμενα άτομα. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγείας από την κατάργηση της διάταξης καθώς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο καλύπτει τους ελέγχους για μεταδοτικά νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη διάταξη καταργείται. Αρχικά υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Η πρώτη «προσπάθεια» για την κατάργησή της έγινε τον Μαϊο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας κα Φωτεινή Σκοπούλη. Τον Ιούνιο 2013, ο Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης της υγειονομικής διάταξης και μάλιστα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή