Πορτογαλία: Μείωση ελλειμμάτων χωρίς λιτότητα υπόσχονται οι Σοσιαλιστές

Πορτογαλία: Μείωση ελλειμμάτων χωρίς λιτότητα υπόσχονται οι Σοσιαλιστές

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Σοσιαλιστές, η αξιωματική αντιπολίτευση της Πορτογαλίας, υποσχέθηκαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τη μείωση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό, ευθυγραμμιζόμενοι με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα προς την Ευρώπη, αν κερδίσουν τις εκλογές φέτος, αλλά και ότι θα γυρίσουν τη σελίδα της λιτότητας διατυπώνοντας προτάσεις για να δοθεί ώθηση στα εισοδήματα, στις προσλήψεις και στην ανάπτυξη.

Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών απέρριψε το σχέδιο ως «μία επιστροφή στο παρελθόν» και επιστροφή στις κρατικές σπατάλες, οι οποίες προκάλεσαν την κρίση χρέους το 2011, όταν βρίσκονταν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές. Οι Σοσιαλιστές όμως υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης θα μειώσουν το χρέος της χώρας περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας.

Δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές να προηγούνται με μερικές μονάδες του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

«Υπάρχει εναλλακτική επιλογή, είναι δυνατόν να γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας και να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα», δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα μιλώντας σε δημοσιογράφους, χωρίς να θυσιάσουμε την προσήλωση στον προϋπολογισμό, τη βιωσιμότητά του και την εκπλήρωση των ανειλημμένων δεσμεύσεών μας».

Το σχέδιο προβλέπει μέση ετήσια ανάπτυξη 2,6% για το χρονικό διάστημα 2016 – 2019, σε σύγκριση με το 0,9% του περασμένου έτους. Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 3% το 2016, από 3,2% που αναμένεται για το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να πέσει σταδιακά στο 0,9% το 2019. Οι Βρυξέλλες θεωρουν τα ελλείμματα πάνω από το 3% υπερβολικά.

Το σχέδιο που προετοιμάζεται από τους οικονομολόγους του κόμματος συνεπάγεται μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο 7% το 2018, από 11% που είναι τώρα, και μετά επιστροφή στο προηγούμενο επίπεδο μέσω μισής μονάδας αύξησης ανά έτος για το χρονικό διάστημα 2019 – 2026.

Το μέτρο, το οποίο έχει στόχο να αυξήσει προσωρινά τα διαθέσιμα εισοδήματα, τα οποία μειώθηκαν έπειτα από χρόνια λιτότητας στην Πορτογαλία, προβλέπεται να εξισορροπηθεί από μελλοντικές περικοπές στις συντάξεις μέχρι η οικονομία να λάβει την απαραίτητη ώθηση. Οι συντάξεις που θα περικοπούν μετά το 2026 το πολύ κατά 2,6%.

Για την τόνωση των επενδύσεων και των προσλήψεων οι Σοσιαλιστές προτείνουν μία σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το χρονικό διάστημα 2016 -2018 από 23,75% που είναι σήμερα.

Αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μείωση του εταιρικού φόρου κατά τέσσερις μονάδες που έχει σχεδιαστεί από την παρούσα κυβέρνηση στην ίδια περίοδο και οι φόροι που εξοικονομούνται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, μαζί με έναν νέο φόρο κληρονομιάς αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και ποινές για εταιρείες που εμφανίζουν υπερβολική κινητικότητα προσωπικού.

Οι προσαυξήσεις φόρων και οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα τερματιστούν και ο ΦΠΑ για την εστίαση θα μειωθεί στο 13% το 2016 από 23% που είναι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή