Βέβαιος για επίτευξη συμφωνίας ο Βαρουφάκης (Video)

Βέβαιος για επίτευξη συμφωνίας ο Βαρουφάκης (Video)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για συμφωνία που θα αφήνει όλους τους εμπλεκομένους «λίγο απογοητευμένους» έκανε λόγο χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί, δηλώνοντας πως «η Ευρώπη ξέρει να παράγει συμφωνίες στον κατάλληλο χρόνο». Μάλιστα, ο υπουργός υποστήριξε ότι Αθήνα και δανειστές «έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στο να υπάρξει μία συμφωνία» και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε πως «δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία αυτή». Επισήμανε, δε, ότι η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι ίδιοι οι θεσμοί, αν και συμπλήρωσε ότι στο Eurogroup της Παρασκευής δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι, χαρακτηρίζοντάς το περισσότερο ως «εθιμοτυπικό».

Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης, επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν βάζει πάνω από όλα τη δόση και δεν θα υπογράψει «δήθεν μεταρρυθμίσεις» για τον σκοπό αυτό. Οπως ανέφερε, θα πρέπει και η Αθήνα να διώξει «ιδεολογήματα που μας καθηλώνουν», αλλά και οι δανειστές να μάθουν από το γεγονός ότι επέβαλαν ένα πρόγραμμα που απέτυχε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα θα μπορούμε να μιλήσουμε για τις νέες μεταρρυθμίσεις».

Μιλώντας στο 20ό Banking Forum που διοργανώνει η ΕΕΔΕ, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία θα πρέπει να αφορά τα εξής σημεία:

1. Ενα φορολογικό σύστημα που να το εμπιστεύονται όλοι.

2. Ρύθμιση του προβλήματος των μη εξυπηετούμενωνδανείων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» (bad bank), η οποία θα αξιοποιεί τα δεσμευμένα για τις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EFSF), ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

3. Τη δημιουργία μιας αναπτυξιακής τράπεζας στα πρότυπα της γερμανικής (KfW). Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να σταματήσει το «ξεπούλημα» των περιουσιακών στοιχείων και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις όπως και στη Γερμανία.

Πέραν αυτών, ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε και στα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Για το ασφαλιστικό παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της κοινωνίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αναληφθούν δράσεις. Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές αλλαγές, ο υπουργός περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι έχει ζητηθεί η συμβολή του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, σχολιάζοντας την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυσή της, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το γεγονός ότι νέοι επιχειρηματίες πληρώνουν αμέσως ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να έχουν εισόδημα και πρόσθεσε ότι η καταβολή τους θα πρέπει να συνδεθεί με το εισόδημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή