Γενική «έφοδος» για εξεύρεση ρευστού

Γενική «έφοδος» για εξεύρεση ρευστού

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφοδο» στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ (εισηγμένων και μη) και των φορέων του Δημοσίου (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ.) πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών σε μια ύστατη προσπάθεια να διασφαλίσει την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δ. Μάρδας, δήλωσε χθες το πρωί ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων τον Απρίλιο, ενώ λίγη ώρα αργότερα δήλωσε ότι τα κεφάλαια εντοπίστηκαν κυρίως από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά όχι μόνο.

«Γίνεται μια προσπάθεια εφαρμογής του νόμου (σ.σ.: αναφέρεται στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή ρευστότητα για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο κ. Μάρδας στην «Κ». Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει διαρκώς επαφές με διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ για να διασφαλιστεί ότι θα μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Οπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, οι συζητήσεις αυτές γίνονται εδώ και καιρό και από «μία πρώτη προσέγγιση, εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ» από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές με τις διοικήσεις και των εισηγμένων ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ κ.λπ., αλλά και με άλλες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΠΑ. Σήμερα αναμένεται να γίνει η συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, ενώ κρούση έχει γίνει και στον ΔΕΣΦΑ. Ο τελευταίος έχει ταμειακά διαθέσιμα 20-30 εκατ. ευρώ, αλλά ορισμένα κεφάλαια χρειάζονται για την υλοποίηση έργων, ενώ πρέπει να συμφωνήσει για τη διάθεσή τους και η Socar.

Παράλληλα, η κατάσταση έχει φθάσει σε τόσο οριακό σημείο, που το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ρευστότητα ακόμα και από τα μερίσματα που διανέμουν οι ΔΕΚΟ. Ηδη έχει ζητήσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ την καταβολή τριπλάσιου μερίσματος από τον ΟΛΘ (ώστε το ποσό να ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ, αντί 5 εκατ. ευρώ) και το ίδιο εκτιμάται πως θα γίνει και με άλλες επιχειρήσεις.

Πάντως, προς το παρόν οι αντιδράσεις των φορέων του Δημοσίου δεν εμπνέουν αισιοδοξία ότι τα κεφάλαια που προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών θα κατατεθούν εν τέλει στην ΤτΕ. «Εχουμε λάβει υποσχέσεις και επιδιώκουμε να κατατεθούν ταχύτατα», δήλωσε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφορικά πρωτίστως με τα 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς και η επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή των δικών τους συντάξεων, ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ και θα πρέπει οι πληρωμές να γίνουν από τις 24 Απριλίου έως και τις 30 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του Μαΐου, ο κ. Μάρδας δήλωσε χθες ότι πρέπει να εξευρεθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ για να διασφαλιστεί η εξυπηρέτησή τους. Τον Μάιο, η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει συνολικά 1,3 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και για τόκους. Την 1η Μαΐου το Ταμείο θα πρέπει να εισπράξει 183 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 του μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί δόση 700 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Σταθάκη, δήλωσε χθες στο RTE News ότι μία αθέτηση βραχυπρόθεσμων πληρωμών είναι «εκτός συζήτησης», γιατί «θα προκαλούσε τεράστια αστάθεια στην ελληνική οικονομία, όλοι οι θετικοί παράγοντες θα εξαφανίζονταν… Θα υπήρχαν πολύ, πολύ αρνητικές συνέπειες».

Επίσης τον Μάιο, το Δημόσιο θα πρέπει να εξυπηρετήσει και τις ανελαστικές υποχρεώσεις του για μισθούς και συντάξεις συνολικού ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις του κ. Μάρδα λίγο μετά τις 8 το πρωί στο MEGA και ακολούθως τις δηλώσεις του στις 10.40 στο STAR:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή