Στο στόχαστρο 100+1 φορείς στην Παιδεία

Στο στόχαστρο 100+1 φορείς στην Παιδεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό συν ένας είναι οι φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας των οποίων τα αποθεματικά βάζει στο στόχαστρο η κυβέρνηση μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Μεταξύ αυτών –πλην ευλόγως των ΑΕΙ/ΤΕΙ– περιλαμβάνεται και η Ακαδημία Αθηνών ως φορέας Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι εκκλησιαστικές ακαδημίες. Η απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του φίλα προσκείμενου στην κυβέρνηση συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), που αναφέρει ότι «η μεταφορά των διαθεσίμων του ΕΚΠΑ μεταφράζεται ουσιαστικά σε «κλείσιμο» του πανεπιστημίου, μετά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 35 στα 11,5 εκατ. ευρώ» και ότι «συνέπεια της ΠΝΠ θα είναι να σταματήσει η έρευνα και να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 7.000 νέοι ερευνητές και υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται στα ερευνητικά προγράμματα, με βαρύ πλήγμα στα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις διδακτορικές σπουδές».

Μεταξύ των φορέων που υποχρεούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι η Ακαδημία Αθηνών και η Επιτροπή Ερευνών της, όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μαζί με τους Ειδικούς Λογαριασμούς τους (ΕΛΚΕ), τα Ερευνητικά τους Ινστιτούτα και τις Εταιρείες Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας. Το πρόβλημα καταδεικνύεται από το γεγονός ότι σε κάθε ΑΕΙ/ΤΕΙ οι ΕΛΚΕ είναι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα κονδύλια του ιδρύματος από τα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και από την παροχή υπηρεσιών προς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και την Ε.Ε. Ουσιαστικά, οι ΕΛΚΕ αποτελούν την κινητήρια δύναμη κάθε ΑΕΙ, αφού συμπληρώνουν τους δραματικά μειωμένους τακτικούς προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων.

Υψηλοί τόνοι ΔΑΠ

Το θέμα της ΠΝΠ θα συζητηθεί στις συνόδους πρυτάνεων το προσεχές Σαββατοκύριακο και προέδρων ΤΕΙ τη Δευτέρα 27/4. Επίσης, χθες, η ΔΑΠ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κλείνει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», ανεβάζοντας τους τόνους εν όψει και των φοιτητικών εκλογών.

Τέλος, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) τονίζει ότι «είναι η δεύτερη φορά που η νέα συγκυβέρνηση υιοθετεί την αντισυνταγματική διαδικασία των ΠΝΠ της προηγουμένης, που με πάθος, ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή