Συνεδριάζουν τα Ταμεία για τα διαθέσιμα

Συνεδριάζουν τα Ταμεία για τα διαθέσιμα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμένει οικειοθελής η μεταφορά των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μετατροπή τους σε ρέπος θα αποτελέσει την ύστατη λύση για το ελληνικό Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τις πιέσεις που ασκούνται και τα επιχειρήματα που αναλύονται από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ, του ΟΔΔΗΧ και της ΤτΕ, οι διοικήσεις των Ταμείων δεν αποφασίζουν τη μετατροπή των όποιων διαθεσίμων τους σε κρατικά ρέπος. Το θέμα συζητήθηκε χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Εργασίας, υπό τον αναπλ. υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, με τη συμμετοχή των διοικητών των Ταμείων. Εκεί, αφού παρουσιάστηκαν εκ νέου τα επιχειρήματα της κεντρικής τράπεζας και του ΟΔΔΗΧ, ότι πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή επένδυση με επιτόκιο 2,75%, επαναλήφθηκε ότι μόνο εάν το επιθυμούν τα διοικητικά συμβούλια των Ταμείων θα υπάρξει μεταφορά, με την επισήμανση να επιδιωχθεί όπου είναι δυνατόν η λήψη αποφάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην πράξη, μόνο ο ΟΑΕΔ έχει ήδη μεταφέρει 120 εκατ. σε λογαριασμό της ΤτΕ. Την περασμένη Τρίτη, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., η διοίκηση ενημέρωσε ότι θα μεταφερθούν επιπλέον 50 εκατ. Επειτα από αντιδράσεις για το εάν έπρεπε να γίνει ψηφοφορία ή όχι, το θέμα παραπέμφθηκε στη νομική υπηρεσία του Οργανισμού. Εάν κριθεί αναγκαίο, θα ξανατεθεί σε νέο Δ.Σ. Πάντως, χρήματα στην ΤτΕ δεν έχουν ακόμη κατατεθεί. Αντίστοιχα και ο ΟΑΕΕ, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., αποφάσισε να μεταφέρει τα ρευστά διαθέσιμά του στην ΤτΕ. Ηδη κινήθηκε η διαδικασία για να ανοίξει καταθετικός λογαριασμός στην κεντρική τράπεζα, όμως τα περίπου 135 εκατ. που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των συντάξεων στις 30/4. Συνεπώς, χρήματα δεν έχουν ακόμη κατατεθεί. Πιθανότατα εντός Μαΐου να κατατεθούν περίπου 90 εκατ., εκ των οποίων κάποια θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις. Το Δ.Σ. του ΙΚΑ συνεδριάζει σήμερα, όμως το θέμα δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη.

Αντίθετα, όπως κάθε μήνα, θα συζητηθεί η έγκριση μετατροπής σε ρέπος, ομολόγων συνολικής αξίας 150 εκατ., ενώ θα ζητηθεί εσωτερικό δάνειο 110 εκατ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος, που έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής των διαθεσίμων σε ρέπος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφέρει κεφάλαια ύψους 100 με 150 εκατ. στην ΤτΕ, τον Μάιο. Σήμερα συνεδριάζει και το Δ.Σ. του ΟΓΑ, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση το θέμα να είναι στην ημερήσια διάταξη. Στο Ταμείο των αγροτών υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας και δεν αποκλείεται, σε επόμενη συνεδρίαση, να προταθεί η μεταφορά 50 εκατ. στην ΤτΕ.

Θυελλώδης αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου των Τραπεζοϋπαλλήλων ΕΤΑΤ. Η διοίκηση φέρεται διατεθειμένη να εισηγηθεί τη μεταφορά 150 εκατ., όμως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν καταθέσει εξώδικα, με τα οποία ζητούν να καταψηφιστεί οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Υποστηρίζουν πως ασκήθηκε πίεση στο Δ.Σ. για να θέσει το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση. Στο ΕΤΑΑ, μετά τις αντιδράσεις γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών, δεν έχει ξανατεθεί το θέμα προς συζήτηση, παρότι το Ταμείο φέρεται να διαθέτει σημαντικά κεφάλαια σε ρευστά διαθέσιμα, τα περισσότερα σε δύο λογαριασμούς στην Τράπεζα Αττικής (προερχόμενα από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή