Νεαρός χρηματιστής πίσω από την κατάρρευση της Wall Street το 2010

Νεαρός χρηματιστής πίσω από την κατάρρευση της Wall Street το 2010

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μάιο του 2010 συνέβη στο χρηματιστήριο της Wall Street μια ανεξήγητη κατάρρευση του δείκτη Dow Jones κατά περισσότερες από 1.000 μονάδες, στη διάρκεια της οποίας η συνολική αξία των μετοχών μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο δείκτης ανέκαμψε μερικώς και το περιστατικό αποδόθηκε τότε σε σφάλμα λογισμικού. Χθες, οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν για χειραγώγηση της αγοράς και άλλες παράνομες πρακτικές έναν Βρετανό χρηματιστή ηλικίας 36 ετών και ζήτησαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο κ. Νάβιντερ Σινχ Σάραο κατηγορείται ότι προκάλεσε την κατάρρευση του Dow Jones χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που του επέτρεπε να εκδίδει και αμέσως μετά να ακυρώνει χιλιάδες αγορές πώλησης προθεσμιακών συμβολαίων.

Για πρώτη φορά παραδέχονται οι αμερικανικές αρχές ότι για το περιβόητο flash crash, όπως έγινε γνωστό το περίεργο περιστατικό, ευθύνονται κάποιος άνθρωπος και παράνομες συναλλακτικές πρακτικές και όχι σφάλμα στο λογισμικό που χρησιμοποιεί το αμερικανικό χρηματιστήριο. Χθες δικαστήριο του Λονδίνου επέβαλε αυστηρούς περιοριστικούς όρους στον κ. Σάραο και την καταβολή εγγύησης ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι την εκδίκαση του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ στις 18 και 19 Αυγούστου. Ο κ. Σάραο, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις, κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για απάτη μέσω του Ιντερνετ, χειραγώγηση της αγοράς και απάτη μέσω παραγώγων εμπορευμάτων. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν από το βρετανικό δικαστήριο είναι πολύ αυστηροί. Ο κατηγορούμενος υποχρεώνεται να φοράει ηλεκτρονικό μέσο παρακολούθησης (βραχιόλι), απαγορεύεται να κυκλοφορεί τη νύχτα, υποχρεώνεται να έχει επάνω του συνεχώς κινητό τηλέφωνο ώστε να απαντάει σε κλήσεις της αστυνομίας και να εμφανίζεται σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενώ το διαβατήριό του όπως και αυτά των γονιών του παρακρατήθηκαν από την αστυνομία. Ο κ. Σάραο απαγορεύεται να εγκαταλείψει για οποιονδήποτε λόγο την Αγγλία ή την Ουαλλία, ενώ απειλείται με ισόβια φυλάκιση στην περίπτωση που παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα του Τύπου και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι η απαγγελία κατηγοριών κατέπληξε τον πελάτη του. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον κ. Σάραο ότι αποκόμισε παρανόμως κέρδος ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων χειραγωγώντας την αγορά. Στους λογαριασμούς του οι βρετανικές αρχές εντόπισαν 100 χιλιάδες λίρες στερλίνες και ακόμη 5 εκατομμύρια σε προσωπικό λογαριασμό που χρησιμοποιούσε για χρηματιστηριακές συναλλαγές, εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. λίρες στερλίνες προέρχονται από δάνειο. Ο κ. Σάραο συνελήφθη στο σπίτι όπου κατοικεί μαζί με τους γονείς του, ενώ οι γείτονές του δήλωσαν ότι δεν παρατήρησαν κάποιο σημάδι ξαφνικού πλουτισμού του ιδίου ή της οικογένειάς του. Ο κ. Ααρών Γουάτκινς, ο οποίος εκπροσώπησε στο δικαστήριο τις αμερικανικές αρχές, κατηγόρησε τον κ. Σάραο ότι χρησιμοποίησε αυτόματο πρόγραμμα υπολογιστή ώστε να παραπλανήσει την αγορά. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο κ. Σάραο έδινε εντολές μεγάλων πωλήσεων ώστε να ρίχνει τις τιμές παραπλανώντας άλλους χρηματιστές. Δευτερόλεπτα αργότερα ακύρωνε τις εντολές πώλησης και αγόραζε τα προθεσμιακά συμβόλαια σε χαμηλότερες τιμές ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των τιμών τους. Η συγκεκριμένη παραπλανητική πρακτική είναι παράνομη στις ΗΠΑ από το 2010. Οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν από τον κ. Σάραο να διακόψει τη συγκεκριμένη πρακτική αρκετές φορές προτού του απαγγείλουν κατηγορίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή