Η Νέα Υόρκη «βάζει φρένο» στα οικιακά απορρίμματα

Η Νέα Υόρκη «βάζει φρένο» στα οικιακά απορρίμματα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των απορριμμάτων, η Νέα Υόρκη, η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ και οικονομική τους καρδιά, θα γιορτάσει την Ημέρα της Γης. Φιλόδοξος στόχος των Αρχών, ο περιορισμός των σκουπιδιών κατά 3 εκατ. τόνους μέχρι το 2030.

Το πρόγραμμα «Μηδέν Απορρίμματα», που προβλέπει και αναβάθμιση του προγράμματος ανακύκλωσης, στοχεύει να περιορίσει τα οικιακά απόβλητα, ενώ εμπεριέχει και το σχέδιο του δημοτικού συμβουλίου της αμερικανικής μητρόπολης για σημαντική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας. Τη σχετική ανακοίνωση πρόκειται να πραγματοποιήσει ο δήμαρχος του Μεγάλου Μήλου, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Ετσι η Νέα Υόρκη θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη του δυτικού ημισφαιρίου που θα «στρατευτεί» στον περιορισμό των απορριμμάτων κατά 90% από το επίπεδο των 3,6 εκατομμυρίων τόνων του 2005.

Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος του προγράμματος PlaNYC που δημιουργήθηκε από τον προκάτοχο του σημερινού δημάρχου, Μάικλ Μπλούμπεργκ, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης της πληθυσμιακής αύξησης και της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις υποδομές της πόλης. Ο Ντε Μπλάζιο, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του PlaNYC, διατήρησε κάποια από τα δομικά στοιχεία του προγράμματος μετονομάζοντάς το σε OneNYC, δηλαδή Μία Νέα Υόρκη. Πρόκειται για το πρόγραμμα, όπως λέει, «για μια ισχυρή και δίκαιη πόλη».

«Ο μέσος Νεοϋορκέζος πετάει περίπου 7,5 κιλά σκουπίδια την εβδομάδα, δημιουργώντας κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Ντε Μπλάζιο. «Για να δημιουργηθεί μια πραγματικά βιώσιμη πόλη, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», καταλήγει η ανακοίνωσή του.

Επί δεκαετίες, τα απορρίμματα της Πόλης της Νέας Υόρκης μεταφέρονται με σκάφη ή τον σιδηρόδρομο σε εργοστάσια κατεργασίας στη Νότια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια, το Νιου Τζέρσεϊ, την Πενσιλβάνια ή την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το νέο πρόγραμμα θα περιορίσει έως και καταργήσει αυτές τις «εξαγωγές» οι οποίες σήμερα κοστίζουν περισσότερο από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ηδη, η ποσότητα απορριμμάτων που παράγεται από την οικονομική καρδιά των ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 14% από το 2005 χάρη στην εκτεταμένη ανακύκλωση, η οποία αποτελεί και τον κεντρικό πυλώνα του προγράμματος «Μηδέν Απορρίμματα», το οποίο πρόκειται να απλοποιήσει τη διαδικασία. Σήμερα τα οικιστικά συγκροτήματα διαθέτουν δύο ειδών κάδους ανακύκλωσης, κάτι που θα μεταβληθεί έτσι ώστε να υπάρχει μόνο ένας κάδος ανακύκλωσης μέχρι το 2020. Τα οργανικά απόβλητα μέχρι το 2018 θα συγκεντρώνονται από κάθε σπιτικό, ενώ θα δοθούν και οικονομικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν στη ρύθμιση.

Κίνητρα σε επιχειρήσεις

Επίσης, η πόλη στοχεύει να περιορίσει κατά 90% μέχρι το 2030 τα σκουπίδια των καταστημάτων με ένα ανάλογο πρόγραμμα με αυτό που θα χρησιμοποιείται στα οικιστικά συγκροτήματα. Κι εδώ θα δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν και πρόστιμα σε όσες δεν το πράξουν. Η δημοτική αρχή, ωστόσο, δεν υιοθέτησε την πρόταση του δημοτικού συμβουλίου για τη χρέωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, αν και ο περιορισμός της αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή