Ασφυκτική πίεση δανειστών προς την Αθήνα

Ασφυκτική πίεση δανειστών προς την Αθήνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση προς την Αθήνα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του ελέγχου ασκούν οι δανειστές, την ώρα που ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, κ. Ν. Θεοχαράκης, ανέφερε χθες ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. O πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χθες ότι είναι εφικτή μία συμφωνία με την Ελλάδα έως το τέλος Απριλίου παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά «χρειάζεται σοβαρή δουλειά» και η όποια συμφωνία να περάσει πρώτα από τους θεσμούς προτού αποφασίσει το Eurogroup. Εφόσον επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας τμηματικής εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δισ. που εκκρεμεί.

Αντιθέτως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε χθες ότι δεν περιμένει μία συμφωνία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τον Απρίλιο, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον επόμενο μήνα και κατ’ επέκταση μετά την προθεσμία της 30ής Απριλίου. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μόνο με εκπλήρωση των όρων του δεύτερου προγράμματος στήριξης θα λάβει περαιτέρω χρηματική βοήθεια. Μπορεί μεν να αντικαταστήσει μεμονωμένα κάποιες από τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, σημείωσε, αλλά θα πρέπει να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε ξενοδοχείο στη Ρίγα βρέθηκαν χθες το βράδυ λίγο πριν από το άτυπο Eurogroup οι βασικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως γίνεται κάθε φορά πριν από κάθε Eurogroup προετοιμάζοντας την ατζέντα της συνάντησης: ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν συμμετείχε κάποιος από την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς το θέμα δεν ήταν μόνο η Ελλάδα και η συγκεκριμένη συνάντηση συνηθίζεται με τους παραπάνω συμμετέχοντες.

Χωρίς απόφαση

Από το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση ούτε δήλωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα παρουσιάσουν την εξέλιξη των συζητήσεων και το ίδιο θα κάνει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Ο τελευταίος, σε συζήτησή του με τον Νορβηγό φιλόσοφο Γιον Ελστερ, που έγινε στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύεται στο γαλλικό περιοδικό Philosophie Magazine, αναφέρει ότι «ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχθεί πρόσθετη λιτότητα δεν είναι μπλόφα» και προσθέτει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, κ. Θεοχαράκης, δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά» ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές τις οποίες θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε, αν και ανέφερε ότι η συνέχιση του προγράμματος έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι δανειστές στην πραγματικότητα οδηγεί σε ένα αδιέξοδο και σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Παράλληλα, δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt ανέφερε χθες ότι η ΕΚΤ αρχίζει να χάνει την υπομονή της με τους πολιτικούς και πλέον ασκεί πιέσεις για λύση στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου, ενώ ο κ. Μπ. Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά» να γίνει ακόμη στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή