Οι Δανοί νίκησαν τους κερδοσκόπους

Οι Δανοί νίκησαν τους κερδοσκόπους

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μεγάλη νίκη κατά των διεθνών κερδοσκόπων φαίνεται ότι πέτυχε η κυβέρνηση της Δανίας, η οποία κατάφερε να υπερασπιστεί με επιτυχία τη σταθερή ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Βέβαια η νίκη ήρθε με σημαντικό κόστος, αφού η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο -0,75% και να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα στο 40% του ΑΕΠ.

Τα προβλήματα της Δανίας με τη σταθερή ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ άρχισαν στα μέσα Ιανουαρίου, όταν δηλαδή η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά να εγκαταλείψει τη σταθερή ισοτιμία μεταξύ ελβετικού φράγκου και ευρώ υπό το βάρος της επερχόμενης ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι Ελβετοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν ήταν δύσκολο να προβλέψουν πως οι μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, που τελικώς ανακοίνωσε η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου, θα είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ευρώ και αποφάσισαν ότι η υπεράσπιση της σταθερής ισοτιμίας θα είχε πολύ μεγάλο κόστος οπότε και άλλαξαν πολιτική. Ακριβώς τότε άρχισε η κερδοσκοπική επίθεση κατά της δανικής κορώνας. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας αναγκάστηκε να μειώσει επανειλημμένως τα βασικά επιτόκια δανεισμού, που τελικά διαμορφώθηκαν στο -0,75%.

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να αγοράζει μαζικά συνάλλαγμα στις αγορές και παράλληλα να πουλάει κορώνες Δανίας, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ενίσχυση του εθνικού της νομίσματος και να υπερασπιστεί τη σταθερή ισοτιμία της κορώνας με το ευρώ. Μόνο στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, η Δανία δαπάνησε το 8% του ΑΕΠ ώστε να αγοράσει συνάλλαγμα αξίας 25 δισ. δολαρίων, ή το 8% του ΑΕΠ της χώρας. Συνολικά η Δανία αύξησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα κατά 40 δισ. δολάρια σχεδόν στο 40% του ΑΕΠ. Μάλιστα, κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου, υψηλόβαθμος Δανός αξιωματούχος απείλησε ανώνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να αποτρέψει τις αγορές κορωνών που ενίσχυαν το νόμισμα. Σήμερα, τρεις μήνες αφότου ξεκίνησε η επίθεση των κερδοσκόπων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας κέρδισε τη μάχη, επαναβεβαιώνοντας την αξιοπιστία της. «Ο Δανός κεντρικός τραπεζίτης Λαρς Ρόχντε έκανε καλή δουλειά, καθιστώντας σαφές ότι θα διατηρηθεί η ισοτιμία και ότι κοστίζει να κερδοσκοπήσει κανείς εις βάρος της Δανίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο κ. Τόμας Ντόρσι, επικεφαλής του ΔΝΤ στη Δανία. «Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα υποχώρησε η πίεση των αγορών», συνέχισε ο κ. Ντόρσι. Οντως η ισοτιμία της κορώνας Δανίας έναντι του ευρώ διαμορφώθηκε χθες στο 7,4608, ενώ στις 15 Ιανουαρίου είχε ενισχυθεί στο 7,4327. «Η αποφασιστικότητα που έδειξε (η Κεντρική Τράπεζα) έπεισε τις αγορές ότι αποτελεί προτεραιότητα η σταθερή ισοτιμία και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να τη διατηρήσει», σχολίασε ο κ. Ντόρσι.

Ο… πόλεμος δεν έχει τελειώσει

Αναλυτές ορισμένων εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της Δανίας εξακολουθούν να προειδοποιούν πως δεν πρέπει κανείς να υποθέτει ότι έχει εξαλειφθεί πλήρως η απειλή για την ισοτιμία της δανικής κορώνας. Η πρόσφατη εξασθένηση του νομίσματος, πάντοτε στο πλαίσιο του εύρους διακύμανσης που έχει οριστεί, οφείλεται στην καταβολή μερισμάτων ύψους-ρεκόρ, σύμφωνα με τη Nordea AB, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Σκανδιναβίας, τη SEB AB, την τράπεζα της Σκανδιναβίας που είναι πιο ενεργή στις αγορές συναλλάγματος, και την Danske A/S, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας. Οι αναλυτές των τριών τραπεζών προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί η ανατίμηση της κορώνας Δανίας, καθώς θα συνεχίζονται οι αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανοδικές πιέσεις στην κορώνα ασκεί επίσης και η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, είναι ευκολότερο για μια κεντρική τράπεζα να καταπολεμήσει την ενίσχυση του εθνικού της νομίσματος, απ’ ό,τι την υποτίμησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή