Ε.Ε.: Τριπλασιασμός των πόρων έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

Ε.Ε.: Τριπλασιασμός των πόρων έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στη Μάλτα τελείτο η νεκρώσιμη ακολουθία για τους, περίπου, 800 νεκρούς του ναυαγίου της Κυριακής, οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε. συνήλθαν στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν τη ροή μεταναστών προς τις ευρωπαϊκές ακτές και να μοιράσουν με πιο δίκαιο τρόπο την υποδοχή των προσφύγων μεταξύ των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών κρατών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους εκατοντάδες νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πνίγηκαν την Κυριακή στη χειρότερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία της Μεσογείου. Στη Σύνοδο αποφασίσθηκε ο τριπλασιασμός των πόρων που διατίθενται στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης «Τρίτων» και «Ποσειδών» της Frontex, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας των εργασιών της ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Αυτό μεταφράζεται σε, περίπου, 9 εκατ. ευρώ τον μήνα, ποσό που ισοδυναμεί με αυτό που ξόδευε έως πέρυσι η Ιταλία στην επιτυχημένη επιχείρηση Mare Nostrum.

Ο κ. Τουσκ είπε, ακόμη, ότι η Ε.Ε. θα συνδράμει τις χώρες που δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η λήψη άμεσων μέτρων έχει καταστεί επιτακτική και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα δεν έχουν σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Μίλησε, επίσης, για αλλαγή των συμφωνιών του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί καιρός. Ο κ. Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα θέσει τον στόλο των αεροσκαφών παρακολούθησης της αεροπορίας της στη διάθεση της Frontex. «Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι ανθρωπιστικός. Πρέπει να βοηθήσουμε τα αφρικανικά κράτη να ελέγξουν τα σύνορά τους και να τους προσφέρουμε αναπτυξιακά κίνητρα. Μέσα στο καλοκαίρι, θα διοργανώσουμε στη Μάλτα ευρω-αφρικανική σύνοδο, με στόχο την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου συνεργασίας» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου προβλέπει, επίσης, «τη συστηματική ταυτοποίηση, κατάσχεση και καταστροφή σκαφών προτού χρησιμοποιηθούν από τους διακινητές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, «να ξεκινήσει άμεσα προετοιμασίες για μία επιχείρηση στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αν οι φράσεις αυτές συμπεριληφθούν στο τελικό ανακοινωθέν, θα είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. χρησιμοποιεί επισήμως στρατιωτική βία για να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση. Διπλωματικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι «κανείς δεν μιλάει για στρατιώτες στο έδαφος».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παραπονέθηκε ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες. «Τον λόγο που εκφωνούσα τη δεκαετία του 1990 θα μπορούσα να τον εκφωνήσω και σήμερα» σημείωσε. Εξω από τον χώρο της Συνόδου, δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, κρεμώντας χαρτιά με τα ονόματα των νεκρών στο προστατευτικό συρματόπλεγμα.

Οι 24 σοροί που κηδεύτηκαν χθες στη Μάλτα, σε μια θρησκευτική τελετή με μουσουλμανικές και χριστιανικές προσευχές, ήταν ανώνυμες. Εφεραν μόνο τον αριθμό που αντιστοιχεί στο δείγμα DNA τους, σε περίπτωση που εμφανιστεί ποτέ κάποιος συγγενής για να τις αναζητήσει. «Θρηνούμε, γιατί ανεξάρτητα από την πίστη, την εθνικότητα και τη φυλή μας, είναι συνάνθρωποί μας» υπογράμμισε ο Μαλτέζος επίσκοπος, Μάριο Γκρετς, στη διάρκεια της δέησης. «Ολοι είναι αδέρφια μπροστά στον Θεό» επισήμανε ο ιμάμης Μοχάμεντ ελ Σαντί.

Τσίπρας: «Δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών»

«Το μεταναστευτικό και προσφυγικό είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια συνολική στρατηγική που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «το πρόβλημα αφορά και την ανατολική Μεσόγειο όπου υπάρχει πυλώνας από όπου έρχονται προσφυγικές ροές που περνούν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευτυχή κατάληξη και για την Ελλάδα να έχουμε ουσιαστική αύξηση και έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για να αντιμετωπιστεί σε ένα ανθρώπινο πλαίσιο το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει στον ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος ζητώντας την έγκριση του Οργανισμού για την καταστροφή των πλοιαρίων των διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο.

«Ελήφθη η απόφαση να παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να μπορούμε να καταστρέφουμε τα σκάφη αυτά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εντός του πλαισίου μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γαλλία θα αναλάβει πρωτοβουλία, μαζί με άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή