Κατάργηση αγγλόφωνων τμημάτων

Κατάργηση αγγλόφωνων τμημάτων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια λέει το υπουργείο Παιδείας. Με σπουδή, τρεις μήνες μετά την ανάληψη του υπουργικού θώκου, ο Αριστείδης Μπαλτάς καταργεί τα τρία πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα, παρότι πανεπιστήμια από χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία είχαν δείξει ιδιαίτερα θετική στάση στην ενημέρωση που τους απηύθυναν τα ελληνικά ΑΕΙ. Η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ανάστατη, καθώς υπάρχουν ευρύτεροι φόβοι για τις προθέσεις του κ. Μπαλτά ως προς τα τμήματα με δίδακτρα, όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήδη με μεγάλο κύρος στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το θέμα της κατάργησης των τριών τμημάτων θα τεθεί στην αυριανή σύνοδο πρυτάνεων στην οποία έχει προσκληθεί ο κ. Μπαλτάς, την ίδια στιγμή που τα ΑΕΙ στενάζουν για το τελευταίο ευρώ…

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας καταργεί τα δύο προπτυχιακά τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη, καθώς και το προπτυχιακό πρόγραμμα στις κλασικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τα τμήματα ήταν τα πρώτα αγγλόφωνα προπτυχιακά στη χώρα και είχαν ιδρυθεί με νόμο του 2014, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, στο Δημοκρίτειο το τμήμα είναι ήδη έτοιμο για να ξεκινήσει από το 2015-2016. Ενδεικτικά, όπως ενημέρωσε χθες την «Κ» ο πρύτανης του Δημοκριτείου, Αθανάσιος Καραμπίνης, έχουν σταλεί ενημερωτικές επιστολές σε αρμόδιες υπηρεσίες και πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ελβετία, η Ρωσία, η Κίνα, η Αυστραλία, ο Καναδάς και χώρες της Μέσης Ανατολής και το Δημοκρίτειο έχει λάβει θετικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με το ΑΕΙ, το τμήμα έχει στόχο να απευθυνθεί σε φοιτητές από την ελληνική ομογένεια που έχουν την ελληνική ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον επιθυμεί να γνωρίσει ιδιαίτερες όψεις και εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού ή να μάθει την ελληνική γλώσσα και ενδεχομένως να τα αξιοποιήσει στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα νέας και αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας, διδακτικής, μετάφρασης, Ιστορίας και δίνει έμφαση σε πτυχές του ελληνικού πολιτισμού που έχουν αξιολογηθεί ως «επιτεύγματα» στον σύγχρονο κόσμο, αλλά και άλλα, λιγότερο γνωστά, όμως εξίσου σημαντικά, όπως η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και τέχνη.

Χθες, για το θέμα ο κ. Καραμπίνης έστειλε επιστολή στον κ. Μπαλτά, στην οποία τονίζεται ότι το τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο, καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα 3.000 ευρώ ετησίως για τους φοιτητές εκτός Ε.Ε. «Οχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες».

Αλλωστε, ουδείς γελιέται. Ενας κύριος λόγος για τέτοιες προσπάθειες των ΑΕΙ είναι η εξεύρεση πόρων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητεί τα αποθεματικά των ιδρυμάτων. Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ είναι καταπέλτης: «Η κυβέρνηση, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες, προσπαθεί να υφαρπάξει τα χρήματα των ΑΕΙ που δεν της ανήκουν. Παράλληλα, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι σ’ αυτά. Περικόπτει δραστικά την εξευτελιστική χρηματοδότηση και δεν έχει εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ ούτε προς ένα πανεπιστήμιο από τη χρηματοδότηση του 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή