Με το σταγονόμετρο τα διαθέσιμα των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Με το σταγονόμετρο τα διαθέσιμα των φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ακόμα να μην είναι διασφαλισμένη η διάθεση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία για να καταβάλουν τις συντάξεις την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει το υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί κανονικά η επιχορήγηση των 850 εκατ. ευρώ στις 27 και 28 Απριλίου, αλλά προς το παρόν τα κεφάλαια αυτά δεν βρίσκονται στα κρατικά ταμεία.

Από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υιοθέτησε η κυβέρνηση και προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης -εκτός ασφαλιστικών ταμείων- σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλεπόταν ότι το Δημόσιο θα έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως τώρα εκτιμάται ότι στην ΤτΕ θα κατατεθούν περί τα 450 εκατ. ευρώ και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θεωρείται δύσκολο να αυξηθεί σημαντικά το ποσό αυτό.

Ετσι, στην παρούσα φάση, οι προβολές για τις ταμειακές ροές δείχνουν ένα έλλειμμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Γεγονός το οποίο καθιστά αβέβαιη τη διάθεση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 850 εκατ. ευρώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επιπροσθέτως, τα ασφαλιστικά ταμεία -για τα οποία είναι εθελοντική η κατάθεση των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ- δείχνουν να μην έχουν τέτοια πρόθεση. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ETAT) δεν ενέκρινε τη μεταφορά 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί δύο εξώδικες δηλώσεις από τους συλλόγους εργαζομένων στην Alpha Bank και την πρώην Εμπορική, με τους τραπεζοϋπαλλήλους να αντιδρούν στη μετατροπή των κεφαλαίων σε ρέπος.

Αυτό που προκαλεί βέβαια εντύπωση είναι ότι η απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους κατά και 2 υπέρ, καθώς κατά της μεταφοράς του ποσού στην ΤτΕ τάχθηκαν και οι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να μειοψηφήσουν η πρόεδρος του ΕΤΑΤ και ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο Ταμείο κατήγγειλαν τη διοίκηση ότι ενεργεί με σκοπιμότητα, μιας και το συγκεκριμένο αίτημα είχε συζητηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση και είχε απορριφθεί και τότε.

Επίσης, το θέμα της κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ θα συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, την ερχόμενη εβδομάδα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης, με την επισήμανση ότι εάν υπάρξει απόφαση για μετατροπή διαθεσίμων σε ρέπος, αυτά θα είναι περίπου 150 εκατ. ευρώ, που θα έχουν εισπραχθεί κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης επισημάνθηκε ότι οι συστημικές τράπεζες δίνουν επιτόκιο στο ΙΚΑ για τα αποθεματικά του έως 2,1%, ενώ η ΤτΕ μπορεί να δώσει έως και 2,7%. Επίσης, έγινε λόγος για ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης προς το ΓΛΚ, τώρα που υπάρχει αιτία. Επισημάνθηκε, δε, ότι το ΓΛΚ είναι εκείνο που στηρίζει το ΙΚΑ δίνοντας έως 300 εκατ. ευρώ κάθε φορά για να καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ, το ζήτημα δεν συζητήθηκε στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο και εκτιμάται ότι μετά και το νέο έγγραφο της ΤτΕ θα επανέλθει με νέο διοικητικό συμβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας. Είναι σαφές ότι ακόμα κι αν τα Ταμεία αποφασίσουν την παροχή των ταμειακών τους διαθεσίμων, αυτό θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή