«Πυρ» κατά «εισβολέων» με εντολή Καντίροφ

«Πυρ» κατά «εισβολέων» με εντολή Καντίροφ

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Την άδεια να ανοίγουν πυρ εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όταν αυτές επιχειρούν εντός του εδάφους της Τσετσενίας χωρίς άδεια από τον ίδιο, έδωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης στις τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας, ο ηγέτης της περιοχής, Ραμζάν Καντίροφ.

Οι δηλώσεις του Καντίροφ προς τις δυνάμεις ασφαλείας του ενισχύουν τις πληροφορίες που θέλουν τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο και τον Ρώσο πρόεδρο να είναι τεταμένες. Την Κυριακή, καταζητούμενος από τις ρωσικές αρχές Τσετσένος δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα Γκρόζνι από μέλη της αστυνομίας της ρωσικής Σταυρούπολης.

«Θέλω να δηλώσω επισήμως ότι καλείσθε να ανοίγετε πυρ, αν κάποιος από τη Μόσχα ή τη Σταυρούπολη, δεν έχει σημασία από πού είναι, εμφανίζεται στην περιοχή ευθύνης σας, χωρίς να έχετε ενημερωθεί για την παρουσία του. Δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν με περιφρόνηση, σαν να είμαστε εκεί» είπε ο ίδιος, μιλώντας σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Τσετσενίας στο Γκρόζνι.

Η σχετική ειρήνη που επέβαλε στην Τσετσενία ο Καντίροφ του έχει εξασφαλίσει το προνόμιο να διατηρεί τη δική του ένοπλη δύναμη, παρότι η Τσετσενία ανήκει διοικητικά στη ρωσική ομοσπονδία. Αυτό του επιτρέπει να παραβιάζει συστηματικά τη νομιμότητα, έχοντας επιβάλει πραγματική δικτατορία, συλλαμβάνοντας κατά το δοκούν αντιφρονούντες, οι οποίοι βασανίζονται και ενίοτε δολοφονούνται.

Η προσωπική του φρουρά βρέθηκε τον περασμένο μήνα στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς πρώην σωματοφύλακάς του κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ στις 27 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή