Οι εξαγωγές πετρελαίου χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές

Οι εξαγωγές πετρελαίου χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα γύρω στο 1 εκατ. δολάρια την ημέρα φθάνουν τα έσοδα των ακραίων ισλαμικών οργανώσεων από την πώληση πετρελαίου, καθώς εκτός από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που εξασφαλίζει μεγάλα κέρδη από το πετρέλαιο, η Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και η Αλ Σαμπάμπ της Σομαλίας δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Σε ό,τι αφορά το Ισλαμικό Κράτος, η αρχική εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών ήταν πως κερδίζει ένα εκατ. δολάρια την ημέρα. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους αναθεώρησαν την εκτίμησή τους, πάντως, και αποφάνθηκαν πως τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το πετρέλαιο έχουν περιορισθεί σε μερικά εκατ. δολάρια όχι την ημέρα πλέον αλλά την εβδομάδα.

Τον Φεβρουάριο, άλλωστε, εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πετρέλαιο δεν είναι πλέον η κύρια πηγή εσόδων του Ισλαμικού Κράτους. Είναι σαφές ότι το ISIS θα αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια στο εμπόριο πετρελαίου εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων που θα το αναγκάζουν να εμπορεύεται τον «μαύρο» χρυσό με εκπτώσεις της τάξης του 80% σε άτυπες «αγορές» όπως είναι τα σύνορα με την Τουρκία. Αλλες πηγές εκτιμούν, άλλωστε, πως το ISIS επιδίδεται σε εμπόριο αρχαιοτήτων από το οποίο αντλεί περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια ετησίως.

Η τρομοκρατική οργάνωση έχει, πάντως, αντλήσει τεράστια κέρδη από το πετρέλαιο, καθώς έχει καταλάβει μερικά από τα πιο πλούσια κοιτάσματα του κόσμου σε Ιράκ και Συρία. Εκτιμάται, έτσι, ότι μπορεί να παράγει περίπου 44.000 βαρέλια την ημέρα στη Συρία και 4.000 βαρέλια την ημέρα στο Ιράκ ακόμη κι όταν οι πετρελαιοπηγές αυτές δεν αποδίδουν πλήρως.

Μια άλλη πηγή κερδών για το Ισλαμικό Κράτος ήταν τα 500 εκατ. δολάρια που βρήκε σε ρευστό μετά την κατάσχεση των κρατικών τραπεζών σε μια σειρά επαρχιών του Ιράκ. Επέβαλε δε φόρο 5% σε όλες τις αναλήψεις μετρητών από τις ιδιωτικές τράπεζες του Ιράκ. Ομοίως, στη Συρία υπάρχουν τουλάχιστον 20 τράπεζες στις περιοχές που έχουν περιέλθει στον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους αλλά δεν έχει γίνει γνωστό τίποτε για την τύχη τους.

Μια άλλη πηγή εσόδων για το ISIS είναι η φορολογία που επιβάλλει σε όσες περιοχές κατακτά και υπολογίζεται ότι συνολικά φθάνει στα 400 εκατ. δολάρια ετησίως. Στη Μοσούλη, για παράδειγμα, έχει επιβάλει στα φαρμακεία φόρους από 10% ώς 35% της αξίας των φαρμάκων. Υπολογίζεται, άλλωστε, ότι η οργάνωση άντλησε το περασμένο έτος περί τα 35 ώς 45 εκατ. δολάρια από λύτρα μετά από απαγωγές.

Παράλληλα, η Μπόκο Χαράμ, τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Νιγηρία αντλεί κέρδη από το πετρέλαιο. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι όσο περιορίζονται τα έσοδα της χώρας από τις εξαγωγές πετρελαίου εξαιτίας των χαμηλών τιμών, τόσο θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ερείσματα στην κοινωνία της Νιγηρίας η οργάνωση και θα επεκτείνει την επιρροή της.

Σε ό,τι αφορά την Αλ Σαμπάμπ που δραστηριοποιείται στη Σομαλία, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο σομαλικού κάρβουνου η αξία του οποίου ανέρχεται συνολικά σε 250 εκατ. δολάρια. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν πως το 1/3 από αυτά καταλήγει στα χέρια της Αλ Σαμπάμπ. Η οργάνωση ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μεταφορών στη Σομαλία και υπολογίζεται ότι κερδίζει τουλάχιστον 25 εκατ. δολάρια ετησίως μέσω των φόρων που ισχύουν για το σχετικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή