Προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος

Προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στη FIFA και στην UEFA ώστε να βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να παραστούν στη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής απηύθυνε χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή από τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο. Πρόκειται για μία κίνηση προαγωγής του διαλόγου με διάθεση γεφύρωσης του χάσματος που κατέδειξε η κοινή επιστολή των δύο διεθνών οργανισμών προς την ΕΠΟ, με την οποία προειδοποιούσαν για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει, και της απάντησης του υφυπουργού ότι αμφότερες φέρουν ευθύνη για τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Χθες, υπήρξε συνάντηση του κ. Κοντονή με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει καταστροφικό το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, παρότι συμφωνεί με την κατεύθυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί, ούτε να απέχει της νομοθετικής διαδικασίας με βάση τελεσιγραφικές εντολές» υποστήριξε μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση, ούτε να αμφισβητήσει, ούτε να ακυρώσει, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, το αυτοδιοίκητο οποιασδήποτε αθλητικής ομοσπονδίας στην Ελλάδα. Πολύ δε περισσότερο, δεν έχει καμία πρόθεση να λειτουργήσει ώστε να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες ή η εθνική ομάδα από τα ευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα. Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουν, ότι οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μπορούν να ληφθούν, στο δίλημμα ή αποδέχεστε τις παθογένειες και τη σήψη ή οι ελληνικές ομάδες θα βρεθούν εκτός των ευρωπαϊκών και διεθνών πρωταθλημάτων.

Τέτοιο δίλημμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό και όπως τονίσαμε χθες, καλούμε τη FIFA και την UEFA να αναλάβουν κατά πρώτον τις ευθύνες τους και κατά δεύτερον, πρωτοβουλίες. Εμείς είμαστε εδώ και ελπίζουμε να υπάρξει πνεύμα εποικοδομητικού διαλόγου και συνεννόησης».

Από την πλευρά του ο κ. Αλαφούζος δήλωσε: «Νομίζω πως υπάρχει περιθώριο, θα υπάρξουν επαφές και δεν νομίζω πως υπάρχει τόσο μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της UEFA. Απλώς μερικές φορές εκφράζονται κάποιες θέσεις με τρόπο που δεν βοηθάει. Είναι σαφές πως με την προϋπόθεση πως εφαρμόζονται οι νόμοι, δεν υπάρχει συστηματική παρανομία και δεν καταλύεται το σύνταγμα. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να βγει το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Ευρώπη. Θα είναι μεν καταστροφικό για το ποδόσφαιρο, αλλά μια κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί να υπάρχει μεγάλη παρανομία. Η κυβέρνηση δεν ξέρω αν είναι πολύ ρομαντική, αλλά βγάζει κάποια πράγματα στην επιφάνεια που μέχρι τώρα ήταν κάτω από το χαλί. Δεν ξέρω ποια θα είναι η καταστροφή. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Δεν μπορώ να πιστέψω, πάντως, ότι η UEFA δεν θέλει την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Θέση στο θέμα πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Ν. Νικολόπουλος, λέγοντας: «Εχει από όλους μας διαπιστωθεί ότι το ποδόσφαιρο με τη σημερινή του μορφή δεν μας αξίζει. Η παρέμβαση πρέπει να είναι μελετημένη και να έχει στόχο την εξάλειψη των φαινομένων παρακμής και την ανάπτυξη του λαοφιλούς αθλήματος. Επισημαίνω ότι η παρέμβαση της Πολιτείας πρέπει να φέρει τα ποθητά αποτελέσματα, χωρίς να έλθει αντιμέτωπη με τους διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και να υποστεί κυρώσεις απομονωτισμού, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε καμία χώρα του κόσμου». Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές που ζήτησαν ψυχραιμία και ώριμη αντιμετώπιση των πραγμάτων, για να γίνει μια επανεκκίνηση.

Σήμερα έχει ανακοινωθεί συνάντηση του κ. Κοντονή με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Βαγγέλη Ασλανίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή