Καρδαμύλη: Ενα καλά κρυμμένο μυστικό

Καρδαμύλη: Ενα καλά κρυμμένο μυστικό

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι  (ή σχεδόν όλοι) γνωρίζουν την Καρδαμύλη που μάθαμε να ταυτίζουμε με το μικρό, όμορφο, τακτοποιημένο παραθαλάσσιο χωριό κατά μήκος του «εθνικού» δρόμου. Η αλήθεια είναι ότι σε παρασύρει τόσο έντονα η διάχυτη ομορφιά της φύσης (ένας μικρός θρίαμβος του καλύτερου μεσογειακού τοπίου με μικρούς, δαντελωτούς, κόλπους, κυπαρίσσια και ελιές) που ξεχνιέσαι και η διάθεση για εξερευνήσεις περιορίζεται. Θέλεις απλώς να χαζέψεις από μακριά το σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ ή να τσιμπήσεις κάτι στον τοπικό γαστρονομικό «θεσμό», την ταβέρνα της Λέλας.

Ομως δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε πολύ για να ανακαλύψετε το καλά κρυμμένο μυστικό της παλιάς Καρδαμύλης. Αρκούν λίγα μέτρα περπάτημα πάνω από τη σύγχρονη Καρδαμύλη (στο ύψος της γέφυρας, υπάρχει σχετική επιγραφή) προτού αρχίσετε να ανηφορίζετε το καλντερίμι που θα σας οδηγήσει στο πρόσφατα αποκατεστημένο οχυρό συγκρότημα των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων και στην όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που στέκει πάνω από τον βράχο με τα κυπαρίσσια.

Εδώ βρίσκεται ο βασικός «τουριστικός» πυρήνας, καθώς το βλέμμα αγναντεύει παραπέρα τις σιλουέτες των τελευταίων πυργόσπιτων που ξεφυτρώνουν μέσα από τους γειτονικούς ελαιώνες και οπωρώνες.

Είστε τυχεροί γιατί τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή και καλή αναστηλωτική δουλειά από το υπουργείο Πολιτισμού. Στη σημερινή του μορφή το συγκρότημα διαθέτει τρεις περιβόλους, μία τριώροφη οχυρή κατοικία («οντά») με το μαγειρείο και τη στέρνα, βοηθητικά κτίσματα, έναν μεγάλου ύψους πολεμόπυργο, καθώς και τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων. Στον οντά βρήκε στέγη το Μουσείο με την έκθεση να περιλαμβάνει κυρίως εποπτικό υλικό (χάρτες, γκραβούρες, σχέδια, φωτογραφίες, μακέτες) και μικρό αριθμό πραγματικών αντικειμένων.

Σας προτείνουμε να κάνετε τη βόλτα σας αργά το απόγευμα για να τη συνδυάσετε με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στον Μεσσηνιακό κόλπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή