Πυρά Ευρωπαίων κατά Βαρουφάκη

Πυρά Ευρωπαίων κατά Βαρουφάκη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έντονο κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup επιβεβαίωσε και ο υπουργός Oικονομικών Γ. Βαρουφάκης, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση «κρίσιμη». Οι Finanacial Times, επικαλούμενοι τρεις αξιωματούχους της Ευρωζώνης, μετέδωσαν ότι Ευρωπαίοι υπουργοί κατηγόρησαν θυμωμένοι τον Ελληνα ομόλογό τους για οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις και αποτυχία να αντιληφθεί τις βαθιές διαφορές που εξακολουθούν να τους χωρίζουν.

Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε σε τέτοιο βαθμό, σύμφωνα με την εφημερίδα, που ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών πρότεινε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν πιο γρήγορα, να προετοιμάσει η Ευρωζώνη ένα «σχέδιο β΄» για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία. Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, που σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατηγόρησε ως «αναξιοπρεπή» τον Σλοβένο ομόλογό του.

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, εξέφρασε αισιοδοξία για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, κάτι που δεν συμμερίστηκαν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών στο τραπέζι του Εurogroup. Επίσης, διαπίστωσε σαφέστατη πρόοδο και σύγκλιση απόψεων, κάτι που ενόχλησε τους υπόλοιπους υπουργούς, καθώς θεώρησαν ότι είναι ιδιαίτερα θετική η αποτίμησή του. Ο υπουργός έξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας ότι οι υπουργοί των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν έχουν ενημέρωση για τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα. Επέστρεψε στο αρχικό πρόβλημα της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί, ενδεικτικό της μεγάλης απόκλισης των δύο πλευρών, ενώ υπονόησε ακόμη και υπονόμευση της διαδικασίας από τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η συζήτηση να περιορίζεται στο επίπεδο του Brussels Group και ενώ οι θεσμοί έχουν ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, να μην έχουν αντίστοιχη ενημέρωση οι υπουργοί των υπολοίπων κρατών-μελών.

Ακούστε τις δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το Eurogroup:

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ούτε σε μειώσεις επικουρικών συντάξεων, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά στην απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι πέραν αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Οπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν». Πολύ σημαντική ήταν και η αναφορά του για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται. «Οταν έχεις 30 ημέρες να τα βρεις με κάποιον, γιατί να τα βρεις την 20ή; Πας μέχρι την 30ή…», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι έτσι η ελληνική πλευρά θα καταφέρει περισσότερα.

Τέλος, η γερμανική εφημερίδα FAZ μετέδωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από τις «διαρροές» που έγιναν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς σχετικά με τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή