Αφορμές για ταξίδι

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως 9 Αυγούστου

Λονδίνο

Η Ντελονέ των έντονων χρωματισμών

«Το χρώμα είναι το δέρμα του κόσμου», υποστήριζε. Η κολορίστα Σόνια Ντελονέ, από τις πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, αξιοποίησε το ταλέντο της σε οτιδήποτε της κέντριζε το ενδιαφέρον: καμβάδες, κεραμικά, υφάσματα, ταπετσαρίες, χαλιά, ενδύματα, γλυπτά, αφίσες. Στη ρετροσπεκτίβα που φιλοξενεί η Tate Modern παρουσιάζονται περισσότερα από 400 εκθέματα που επιβεβαιώνουν την πίστη της στο χρώμα και αντανακλούν τους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας της. 

> www.tate.org.uk

Εως 13 Ιουλίου

Παρίσι

Βελάσκες: ο ζωγράφος του βασιλιά

Από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία της τέχνης, ο Ντιέγο Βελάσκες απορροφήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία στη βασιλική αυλή της Μαδρίτης και ασχολήθηκε κυρίως με προσωπογραφίες και λιγότερο με θρησκευτικά θέματα, όπως έκαναν άλλοι σύγχρονοί του δημιουργοί. Παρά την εξαιρετική τεχνική του, έμεινε σχεδόν για δύο αιώνες στην αφάνεια και μόνο προς το τέλος του 19ου αιώνα οι ιμπρεσιονιστές αναγνώρισαν την εικαστική αξία του έργου του. Η γαλλική πρωτεύουσα φιλοξενεί στο Grand Palais το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα στον καλλιτέχνη, που ο Εντουάρ Μανέ είχε χαρακτηρίσει «ζωγράφο των ζωγράφων».

> www.grandpalais.fr

Εως 21 Ιουνίου

Φρανκφούρτη

Μονέ και ιμπρεσιονισμός

Το κίνημα του ιμπρεσιονισμού γεννήθηκε σε μια περίοδο κοινωνικών ανακατατάξεων και τεχνολογικών εξελίξεων. Η βιομηχανική εποχή που ξεκινούσε επαναπροσδιόρισε τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση αλλά και την έννοια του ελεύθερου χρόνου. Η έκθεση «Monet and the Birth of Impressionism», στο μουσείο Städel, επικεντρώνεται στον πρωταγωνιστή του επαναστατικού καλλιτεχνικού ρεύματος, Κλοντ Μονέ, και σε άλλους σημαντικούς εκπροσώπους του, όπως οι Ρενουάρ, Μανέ, Μορισό, Ντεγκά, Πισαρό, που με την τεχνική τους αμφισβήτησαν τις εικαστικές αξίες της εποχής, δίνοντας έμφαση στο χρώμα και το φως.

> www.staedelmuseum.de


Εν συντομία…

Λονδίνο

> Ο πολυβραβευμένος χορογράφος Wayne McGregor ενσωματώνει στοιχεία και εικόνες από το μυθιστόρημα «Μrs. Dalloway» της Βιρτζίνια Γουλφ στη νέα του δουλειά με τίτλο «Woolf Works», που θα παρουσιαστεί στη Royal Opera (από 11 έως 26/05/2015, www.roh.org.uk).

> Ο αξέχαστος Alexander McQueen επισκεπτόταν συχνά το Μουσείο Victoria & Albert, αντλώντας έμπνευση για τις δημιουργίες του. Και είναι αυτό που φιλοξενεί την πρώτη του ρετροσπεκτίβα στην Ευρώπη, με τίτλο «Αlexander McQueen. Savage Beauty» (έως 19/07, www.vam.ac.uk).

Βερολίνο

> Το Μουσείο Κινηματογράφου τιμά τον Sir Ken Adam, έναν από τους πιο ευρηματικούς και επιδραστικούς σκηνογράφους της εποχής μας. Η έκθεση «Bigger Than Life. Ken Adam’s Film Design» περιλαμβάνει σχέδια και μακέτες από σκηνικά ταινιών όπως «Dr Strangelove» του Stanley Kubrick ή «Dr No» του Terence Young (έως 17/05, www.deutsche-kinemathek.de).

> Η Deutsche Oper Berlin παρουσιάζει την όπερα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μπερλιόζ σε σκηνοθεσία της γνώριμης από το Ελληνικό Φεστιβάλ χορογράφου Sasha Waltz. Το λιμπρέτο είναι στα Γαλλικά, ενώ υπάρχουν γερμανικοί και αγγλικοί υπέρτιτλοι (έως 02/05, www.deutscheoperberlin.de).

Νέα Υόρκη

> Το New York City Ballet αφιερώνει ένα γκαλά στον μάγο του χορού George Balanchine, με τίτλο «Balanchine. Black and White», όπου με μονόχρωμα κοστούμια και λιτά σκηνικά εστιάζει μόνο στην τεχνική και στις ερμηνείες των χορευτών της διάσημης ομάδας (έως 09/05, www.nycballet.com).

Παρίσι

> Το ποιητικό σενάριο του Jacques Prevert από την ταινία «Τα παιδιά του Παραδείσου» μεταφράζεται χορογραφικά από τον Jose Martinez, συγκινώντας το κοινό με τα pas de deux του Baptiste και της Garance (από 28/05 έως 06/06 στην Οπερα του Παρισιού, www.operadeparis.fr).

> Το Μουσείο Μόδας «αφηγείται» μια διαφορετική ιστορία μετανάστευσης, αυτή των σχεδιαστών και των τεχνιτών που επέλεξαν το Παρίσι για να δημιουργήσουν, συμβάλλοντας έτσι στη φήμη της πόλης ως κέντρου της μόδας. Από την Elsa Schiaparelli στον Martin Margiela, τον Cristobal Balenciaga και τον Raf Simons, η έκθεση «Fashion Mix – French Fashion, Foreign Designers» παρακολουθεί τις προσωπικές διαδρομές των «ξένων» που εμπλούτισαν τη γαλλική couture (έως 31/05/2015, www.palaisgalliera.paris.fr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή