Απότομη προσγείωση στην κυβέρνηση μέσω της Λεττονίας

Απότομη προσγείωση στην κυβέρνηση μέσω της Λεττονίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που συνάντησε η ελληνική αποστολή στο χθεσινό Eurogroup στη Ρίγα της Λεττονίας και το ξεκάθαρο μήνυμα των εταίρων ότι περιμένουν πολύ περισσότερα από την Αθήνα πριν συζητήσουν για σταδιακή εκταμίευση ρευστότητας εξανεμίζουν τάχιστα την όποια αισιοδοξία η κυβέρνηση θέλησε να εκπέμψει μετά τις προχθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες με Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Οι χθεσινές εξελίξεις προκάλεσαν παγωμάρα στην Αθήνα, που είχε δηλώσει ανοιχτά ότι προσδοκούσε ένα θετικό μήνυμα από τη Ρίγα. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης να εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, επαναλαμβάνοντας τη βεβαιότητα που εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας, ωστόσο όλα τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα δεν δείχνουν να δικαιώνουν αυτό το κλίμα. Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς -για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να απελευθερώσει κάποια υποδόση- δεν φαίνεται ότι μπορούν να ευοδωθούν.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέλαβε από την πλευρά του (MEGA) ότι η Αθήνα έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογεί και θα πρέπει να μετακινηθεί και η άλλη πλευρά. Ωστόσο, εταίροι και δανειστές επιμένουν ότι περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση. Ο κ. Σακελλαρίδης, σε αντίθεση με τις μόνιμες παρατηρήσεις των εταίρων για εξειδίκευση προτάσεων και πρόσθετα μέτρα, δήλωσε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις, έχει εμπλουτίσει και εξειδικεύσει, έχει προσθέσει περισσότερες στην αρχική λίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι προκειμένου να νομοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει στο φορολογικό, τη φορολογική διοίκηση, τη δημόσια διοίκηση, περιμένει την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, διευκρίνισε ότι η Αθήνα διεκδικεί ως πρώτες καταβολές το 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και το 1,2 δισ. του ΤΧΣ. Οι εταίροι, την ίδια στιγμή, διαμηνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση, έστω και τμηματική, πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας, αλλά και ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συναντήσεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει τα μέτωπα στο εσωτερικό και σήμερα πρόκειται να συναντηθεί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους, στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσε η κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή