Κοέλιο: «Θα αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο στο ΔΝΤ η Πορτογαλία»

Κοέλιο: «Θα αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο στο ΔΝΤ η Πορτογαλία»

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία σκοπεύει να αποπληρώσει νωρίτερα «το σύνολο του υπόλοιπου χρέους της» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού διευθέτησε νωρίτερα φέτος μια πρώτη πληρωμή ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

«Αποφασίσαμε να υποβάλουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας αίτημα για την αποπληρωμή όλου του υπόλοιπου χρέους μας προς το ΔΝΤ», δήλωσε ο Κοέλιο σε ομιλία του στο πορτογαλομεξικανικό εμπορικό συμβούλιο.

Η νωρίτερη αποπληρωμή των 14 δισεκ. ευρώ, η οποία είχε ανακοινωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, «βρίσκεται σε εξέλιξη».

Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της η Πορτογαλία έλαβε το 2011 δάνειο 29,6 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ. Τον Μάιο πλήρωσε τα 6,6 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πορτογαλικής κυβέρνησης, η χώρα θα μπορέσει να εξοικονομήσει 730 εκατομμύρια ευρώ σε τόκους από το 2015 ως το 2019, με την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πιο φθηνά από τις αγορές.

Η Πορτογαλία ακολουθεί με αυτό τον τρόπο την Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα 12,5 δισεκ. ευρώ από τα 22,5 δισεκ. που είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Προκειμένου η Λισαβόνα να μπορέσει να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειό της χρειάζεται η έγκριση όλων πιστωτών της, δηλαδή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η Πορτογαλία θα έπρεπε να ξεκινήσει να αποπληρώνει το ΔΝΤ φέτος, με την καταβολή 550 εκατ. ευρώ, και να ολοκληρώσει την αποπληρωμή του δανείου ως το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή