Ελεύθερος με εγγύηση αναμένεται να αφεθεί ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο

Ελεύθερος με εγγύηση αναμένεται να αφεθεί ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδός Ομάρ Καντρ, που υπήρξε ο νεαρότερος κρατούμενος στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, προτού μεταφερθεί σε φυλακή στην επαρχία της Αλμπέρτα το 2012, θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στις αρχές του επόμενου μήνα, ενώ θα ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από ένα αμερικάνικο στρατοδικείο.

Ο 28χρονος πλέον Καντρ συνελήφθη στο Αφγανιστάν όταν ήταν 15 ετών. Ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία ενός Αμερικανού στρατιώτη.

Ήταν ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που διώχθηκε από δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατηγορούμενος για τις ενέργειες που διέπραξε ως ανήλικος.

Ο Καντρ, έγκλειστος από το 2002, θα αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές που βρίσκονται κοντά στην πόλη Ιννισφέιλ στην Αλμπέρτα στις 5 Μαΐου, μόλις ο δικαστής θα ορίσει τους όρους της αποφυλάκισης του, δήλωσε ο δικηγόρος του Ντένις Έντεϊ.

«Ήλπιζα ότι η δικαιοσύνη θα ισχύει και ίσχυσε», δήλωσε ο Έντεϊ. «Θα έχουμε ραντεβού με έναν δικαστή τις επόμενες εβδομάδες και θα συζητήσουμε για τους όρους της αποφυλάκισης του».

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, επανειλημμένως είχε εναντιωθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης του Καντρ. «Είμαστε απογοητευμένοι και θα ασκήσουμε έφεση στην απόφαση», δήλωσε με ανακοίνωση του ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Στίβεν Μπλέινι.

Το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2010 ότι ο Καναδάς παραβίασε τα δικαιώματα του Καντρ στέλνοντας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον ανακρίνουν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο το 2003 και 2004, ενώ έστειλε τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή